Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı---

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

1 / 4
InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı
31 Ekim 2017 - 10:39 www.borsagundem.com

3. Çeyrek Finansal Sonuçları İzlenmeye Devam Ediyor...

BIST-100 endeksi geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlerken, Cuma gününü haftalık bazda yataya yakın yalnızca %0,6 düşüşle tamamladı. Diğer taraftan ABD tarafında kabul edilen 2018 bütçesi ile birlikte beklenen vergi reformlarının önünün açılması ve Dolarda yaşanan değerlenme ile birlikte Cuma günü Dolar/TL kurunun 3,843 seviyelerine kadar yükseldiğini gördük. Bu hafta başında ise, ABD Başkanı Trump’ın FED başkanlığı için daha güvercin olarak bilinen Powell’i atayabileceği yönünde çıkan haberler ile birlikte Dolar kurunun yeniden 3,775 seviyelerine geri çekilmiş olmasıyla endekslerde de yeniden yukarı yönlü tepki hareketlerin yaşandığını görüyoruz.   

Diğer yandan geçtiğimiz hafta içerisinde tahvil faizlerinde yaşanan artış ile birlikte özellikle bankacılık hisselerinin olumsuz etkilendiğini ve bankacılık endeksinin geçtiğimiz haftayı %3 değer kaybıyla tamamladığını gördük. Bu hafta için tahvil faizlerinde yaşanan kısmi geri çekilmeler ile bankacılık endeksinde de yukarı yönlü tepki hareketleri görülse de, bu tarafta Cuma günü içeride açıklanacak enflasyon verileri takip ediliyor olacaktır. Ayrıca yine Cuma günü ABD tarafından gelecek istihdam verileri de, hem Doların içeride TL’ye karşı seyri, hem de ABD tahvil faizlerini de etkilemesi açısından yakından izlenecektir. 

Diğer yandan açıklanmaya devam eden 3. çeyrek finansal sonuçları da izlenmeye devam ediyor. Beklenen 3Ç finansal sonuçlarına baktığımızda, hem 2016 yılının üçüncü çeyreğine göre yaşanan güçlü baz etkisi, büyümenin güçlü biçimde devam ettiğine yönelik işaretler, özellikle Dolar/TL tarafında bu çeyrekte değer kaybının geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük seviyede olması ile birlikte Dolar açık pozisyonu bulunan şirketlerin daha az kur farkı gideri yazacak olması gibi nedenlerle özellikle sanayi şirketlerinin karlarında güçlü bir artış beklentisi hakim. Şimdiye kadar açıklanan finansal sonuçlara baktığımızda, banka dışındaki şirketlerin 3Ç karlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %94 arttığını gözlemlerken, bankalar için artış oranı %20’de kalmış bulunuyor. 3Ç finansallarından konsolide olmayanlar için son açıklanma tarihi 30 Ekim, konsolide olanlar için de 9 Kasım olduğunu düşündüğümüzde, kısa dönemde açıklanan ve açıklanmaya devam eden sonuçların hisse bazında hareketliliğe yol açabileceğini düşünüyoruz. 

BIST-100 endeksinin fiyat kazanç oranına baktığımızda, bulunduğumuz seviyelerde son 5 senenin ortalamasına göre %5’e yakın iskontolu işlem gördüğünü gözlemliyoruz. Her ne kadar bu durumda artış potansiyeli sınırlı görünse de, yıllık olarak net karda yaşanan büyüme ivmesinin 3Ç finansallarında da görülmeye devam edeceği beklentimiz ile birlikte bu potansiyelin daha da yükselebileceğini düşünüyoruz. Böylelikle açıklanan sonuçların da etkisiyle BİST-100 endeksinde de yeniden tarihi zirveleri olan 110.500 seviyelerine doğru bir hareketlenme yaşanabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak Irak ve Suriye eksenli olarak devam eden jeopolitik riskler ve ABD ile vize sorunu konusunda atılabilecek adımlara göre piyasaların yön bulabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bu hafta için FED’in faiz toplantısı ve Cuma günü içeride enflasyon, dışarı da ise ABD’nin tarımdışı istihdam verisi piyasalar üzerinde etkili olabilecek gelişmeler olarak ön plana çıkıyor. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)