Ana SayfaPiyasaHedef GSYO ve Atlantik Petrol sorusu---

Hedef GSYO ve Atlantik Petrol sorusu

1 / 2
Hedef GSYO ve Atlantik Petrol sorusu
24 Eylül 2018 - 10:33 www.borsagundem.com

YENİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAK 

SORU (1) - Hedef GSYO adlı şirketin fiyatlamasını anlamakta gerçekten çok zorlanmaktayım. Şöyle ki; şirketin sermayesi hali hazırda 36 trilyon, şirketin karı 6 aylıkta 34 trilyon, yapmış olduğu yatırımlardan çok iyi geri dönüşler aldığını defaatle dile getiriyor. Bunun gibi birçok pozitif veriyi şirket adına saymak mümkünken yapmış olduğu fiyatlama bizim gibi uzun vadeli düşünen yatırımcılar için felaket durumunda. Bir yıllık süreçte çeşitli fiyat kademelerinden almış olduğum hissenin maliyeti 2,90’lar düzeyinde. Hissenin fiyatı 1.35 düzeyinde. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Bana bu durumu izah edebilir misiniz? Bırakın kar etmeyi zarardan kurtulmak için daha ne kadar beklemek zorundayız acaba? 

Ufuk Emil

CEVAP - Borsada işlem yaparken şirket bazında inceleme yapıldığı kadar firmanın içinde bulunduğu sektörün durumunu da göz önünde bulundurmakta yarar var. Bu noktada girişim sermayelerine yatırımcıların genel olarak temkinli yaklaştığını hatırlatmak isteriz. Sektörün yüksek riskli yapısı yatırımcılara belli bir marjı her zaman için kendilerinde tutacak şekilde hareket etmelerine yol açıyor. Söz konusu durumu sektörün fiyat kazanç ortalamasının 2,12 olmasından da görebilmekteyiz. Hissenin son kapanışa göre fiyat kazanç oranı ise 0,61. Hissenin f/k oranı özellikle 2017 yılında elde edilen kâr artışı ile birlikte sektör ortalamasının gerisine düştü. Veriler geçen yıl gerçekleşen kâr artışının bu yıl da devam edeceği yönünde sinyaller veriyor. Bu da f/k oranın sektör ortalamasının gerisinde kalmaya devam etmesine yol açarken sektördeki diğer hisselere oranla çıkma potansiyelini de artırıyor.

 Şirketle ilgili gündemde olan yakın tarihli önemli gelişme ise gerçekleştirilecek bedelli sermaye artırımı. Firma 32 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini yüze 100 bedelli artırarak 64 milyon TL’ye yükseltecek. Gerçekleştirilecek bedelli sermaye artırımı ile özsermayesini güçlendirerek iş hacmini ve yatırımlarını artırmayı buna bağlı olarak büyümeyi sürdürmeyi hedefliyor. Şirket konuyla ilgili yaptığı açıklamada bedelliden gelecek kaynağın yüzde 40’ına kadar olan kısmını iştirakleri olan Seyitler Kimya, Afyon Jeotermal ve Ekohesap Bilgi isimli iştiraklerinin işletme sermayelerini güçlendirmek için kullanılacağını dile getiriyor. Kalan kısmı ise yeni girişimlerinde kullanacak. Şirket bu kapsamda yalıtım, sağlık, petrokimya, yenilenebilir enerji sektörlerinde faaliyet yürüten firmaları yakın takibe aldığını ifade ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)