Ana SayfaHisse Öneri ListesiPetroldeki yükseliş hangi hisseleri etkiler?---

Petroldeki yükseliş hangi hisseleri etkiler?

3 / 12
Petroldeki yükseliş hangi hisseleri etkiler?
09 Ocak 2017 - 10:53 www.borsagundem.com

HİSSELERE YANSIMASI

Peki, petrol fiyatlarındaki artışın borsada işlem gören şirketlere ne gibi yansımaları olabilir? Uzmanlar bu yükselişi, üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan şirketlerin finansal performansını olumlu ve olumsuz açıdan etkileyecek bir unsur olarak görüyor.

Kimyevi ürün üreticileri, operasyonel kârlılığın petrol fiyatlarına duyarlılığı nedeniyle petroldeki artıştan etkilenecek şirketlerin başında geliyor. Akaryakıt ve gaz üreticileri hem operasyonel hem de envanter kazanç ve kayıpları açısından etkilenecek diğer şirketler arasında gösteriliyor. Ayrıca petrol fiyatındaki artışa bağlı olarak jet yakıtı fiyatında görülebilecek yükselişin, havayolu şirketleri için fazla maliyet yaratabilecek bir unsur olduğu kaydediliyor. Bu artış, cam ve çimento şirketleri açısından ise ana girdileri arasında yer alan petrokokun petrol türevi olması nedeniyle olumsuz bir durum olarak değerlendiriliyor. Aynı şekilde gübre şirketlerinin de petrole ikame olabilen doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle maliyet baskısı yaşayabileceği öngörülüyor. Bu açıdan Aksa Akrilik, Kordsa, Petkim, Aygaz, Tüpraş, Türk Hava Yolları ve Pegasus petrol fiyatlarının yükselişinden etkilenecek şirketler olarak başı çekiyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih09 Ocak 2017 15:33

    turcas gibi hisseler hem döviz hemde petrol artışından müthiş olumlu etkilenecek..

  • Yorumspor09 Ocak 2017 14:04

    Petroldeki yükseliş maliyetleri artıracağı için bir çok şirket olumsuz etkilenecektir. Petrolün yükselişi Rus rublesinin değerlenmesine Rus ekonomisinin büyümesini sağlar. Bu durumda olumlu etkilenecek şirket Enka'dır.