Ana SayfaPiyasaYabancılar en çok hangi hisseleri alıyor?---

Yabancılar en çok hangi hisseleri alıyor?

1 / 3
Yabancılar en çok hangi hisseleri alıyor?
19 Haziran 2017 - 11:04 www.borsagundem.com

100.000 sininin aşan BIST-100'de yukarı ataklar sürüyor. BİST'in risk primindeki iyileşmeyle pozitif ayrıştığını belirten uzmanlar, "Lokomotif hisselerde alımda kalınabilir ancak potansiyel sınırlı" diyor. Son dönemde yabancılar da alımlarını artırdı. TL varlıklarının emsallerine göre fazla ucu/lam asıyla akma yönelen yabancıların, Türk varlıklarında getiri fırsatı gördüğü kaydediliyor.

Uluslararası piyasalarda artan risk iştahı ile yükseliş trendini geçen hafta da sürdüren BİST-100 Endeksi, hafta içinde 100.000 seviyesini test etti. Endeks bu seviyelerde kâr realizasyonlarıyla karşılaşsa da 14 Haziran'da kapanışını 99.636 ile gerçekleştirerek tarihi rekor seviyesini yeniledi. 

2017 ilk çeyrekte finansal sonuçların beklentileri aşması, artan kârlılıklar, ekonomik teşvik ve önlemler, sanayi üretimi ve İmalat PMI endeksindeki toparlanmalar, bu süreçte BİST-100'deki yükselişi destekledi. Ayrıca geçen hafta yüzde 3,5'lik piyasa beklentisini geçerek yüzde 5 gelen 2017 ilk çeyrek büyüme verileri de, endeksin yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışarak yükselmesinde etkili oldu. 

Tüm bu olumlu gelişmeler yabancı yatırımcıların Türkiye'ye karşı algısını da olumlu etkiliyor. Nitekim 2016 Aralık'ta yüzde 62,3'e kadar gerileyen yabancı takas payının, 2017 Haziran itibarıyla yüzde 65 sınırına dayandığı görülüyor.  

Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, referandum sonrasında siyasi risklerdeki azalışın yabancı yatırımcıların algısını olumlu etkilediğini söylüyor. BİST-100'ün yüksek getiri potansiyeli sunmasının da yabancı alımlarını beraberinde getirdiğini belirten Bal, gelişen piyasalara para girişi olduğunu kaydediyor ve bunun nedenlerini şöyle sıralıyor: "ABD Başkam Donald Trump'a yönelik beklentilerin zayıflamasıyla doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi ve dolar endeksinin Trump öncesi seviyelere dönmesi, yüksek getiri olanağı sunan gelişmekte olan ülkeleri (GOÜ) ön plana çıkardı. Sıcak para girişi artarken, Türkiye risk primindeki iyileşmenin etkisiyle bu trendden olumlu etkilendi. Endeks-teki yükselişlerin yüksek hacimle desteklenmesi ve endeksteki olumlu havanın korunması, yükselişlerin sağlıklı olduğunu gösteriyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)