Ana SayfaPiyasaFüzelerin gölgesinde yeni hafta… Piyasalarda ne olacak?---

Füzelerin gölgesinde yeni hafta… Piyasalarda ne olacak?

3 / 3
Füzelerin gölgesinde yeni hafta… Piyasalarda ne olacak?
15 Nisan 2018 - 11:13 www.borsagundem.com

DOLARDA 4,30 BEKLENTİSİ

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI

USDTRY kuru:

USDTRY kuru son dönemde yukarı yönlü çıkışlarında istekli bir profil izledi ve 4,0825 – 4,1172 seviyeleri üzerine çıkarak 4,20 – 4,30 bölgesine yönelik beklentileri daha da güçlendirdi (Hafta içerisinde 4,1935 seviyesine ulaştı). Bu sebeple de yukarı yönlü çıkışlarına devam etme potansiyelinin güçlendiği bir süreçte 2018 yılına yönelik 4,20 – 4,30 bölgesi beklentimize bir adım daha yaklaştık.

Bu noktada jeopolitik risklerin Suriye özelinde yoğunlaşması ile birlikte, doların küresel bazda seyrinden çok risk fiyatlamasının ve bölgenin direkt olarak ilintili olduğu varlıkların oynaklık seviyeleri bizim piyasalarımızda da etkili olmuştur diyebiliriz. Rusya ve ABD restleşmesi ve sonrasında RUB / RUB cinsi varlıklarda artan oynaklık, piyasada RUB likiditesinin kuruduğu dönemlerde portföylerdeki satışlara TRY’nin de konu edilmesine neden oldu. Bu da TRY’nin RUB oynaklığı ile çok yakın ilişki göstermesine neden oldu. Hafta ortasında 4,20 bandına yakınsayan kurun, haftanın sonlarına doğru Pentagon’dan yapılan açıklamalar ve Rus yetkililerin gerilimi tırmandırmaktan kaçınması ile beraber oynaklık dengelendi ve kurun gerilediğini gördük. 25 Nisan’daki Merkez Bankası toplantısı öncesinde; TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın “gerekirse ilave sıkılaştırma uygulanabileceği” açıklaması da önemliydi ve piyasanın iyileşmesine yardımcı oldu. Merkez Bankası’ndan şimdilik faiz aksiyonu beklemeyiz, ancak döviz likiditesinin kuruması kaynaklı olarak eksesif volatilite kurda etkin olursa sözel yönlendirme dahil olmak üzere, her türlü likidite enstrümanı, döviz likiditesini desteklemek amaçlı kullanılabilir. Yabancı raporlarda ise faiz artırım gerekliliği çok fazla ortaya konmaktadır.

Bu hafta ekonomik veri açısından daha sakin. İçeride sanayi üretimini, işsizlik oranını ve TCMB Beklenti Anketi’ni takip ediyor olacağız. ABD’de perakende satışlar ve daha orta derecede önemli veriler var, aynı zamanda da yoğun bir Fed konuşma takvimi gözüküyor. Piyasalar bir yandan Suriye’de diplomatik çözüm olacak mı, olmayacak mı sorusuna yanıt arıyor. Bu yüzden başta Trump ve Putin olmak üzere aktörlerin aksiyonları çok yakından izlenecek.

  200 günlük ağırlıklı hareketli ortalama üzerinde ana pozitif görünümüne devam eden USDTRY kuru, Türk Lirası’nın gelişen ülke para birimleri içerisinde ABD Dolar’ı karşısında güçlü bir performans oluşturmaması sebebiyle yukarı yönlü çıkışını 4,20 bariyerine yaklaştırdı ve ardından trend içi tepki satışı düşüncesinde etkin bir fiyatlama reaksiyonu gösterdi. USDTRY kurunda trend içi tepki satışı düşüncesi tamam mı devam mı sorusunun cevabında 4,0345 yakinen takip edilmelidir bilgisini verebiliriz. USDTRY kurunun yeni süreçte tepki düşüncesini sonlandırabilmesi içinse, 4,0345 üzerindeki seyrine devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 4,1170 – 4,14 bölgesi başta olmak üzere son zirve 4,1935 ve 4,23 bariyerine doğru trend yönlü çıkışlar devam etmek isteyebilir. Özellikle 4,1170 – 4,14 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler, ilgili çıkışların daha da güçlenmesini sağlayabilir ki bu süreçte Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri arasında ABD Dolar’ına karşı sergileyeceği performans ayrıca takip edilebilir. 

  Borsa ve faiz:  

Bu noktada, özellikle Merkez Bankası’nın 25 Nisan’daki toplantısı ve 30 Nisan’daki Enflasyon Raporu sunumu öncesinde faizlerde, TL değer kaybetmeye devam ettiği sürece baskının devamını öngörebiliriz. Türk tahvillerinde satışın Merkez Bankası’nın piyasa verilerine göre Nisan’ın ilk haftasında derinleştiği görüldü. 2 ve 10 yıllıkta yukarı yönlü eğilim hızlandı, özellikle 10 yıllık faizdeki yukarı tepkimeler enflasyon beklentilerinin tüm vadelerde bozulmakta olduğunu gösterebilir. Bunun ne derecelerde olduğunu reel sektör ve finans sektörü temsilcilerinin gerçekleştirdiği TCMB Beklenti Anketi’ndeki enflasyon beklentileri önemli olabilecektir. Ana hikaye; piyasa katılımcılarının Merkez Bankasını test etmeleri ve hangi seviyede sözlü veya dolaylı/doğrudan müdahale yapacağı seviyeyi anlamaya çalışıyorlar. 2 yıllık faiz %14 üzerinde kalarak %15 bandına doğru, 10 yıllık da %13 üzerinde kalarak %14 bandına doğru meyil gösterebilir.

Bu noktada Borsa İstanbul’da, özellikle Orta Doğu siyasetindeki gerilim kaynaklı satışlar dengelense de küresel bazda EMEA bölgesinde sorunların devam ettiği gözleniyor. Borsa İstanbul teknik göstergeler bakımından kısa vadeli görünümünde negatife geçti. Bu bakımdan kısa vadeli hisse pozisyonlarında, biraz da temel instabilite gibi faktörler itibariyle sıkıntı yaşanabilir. RUB para biriminden veya varlıklarından likidite nedeniyle çıkamayan portföy yöneticileri veya traderlar TRY den de çıkıyorlar, benzeri MICEX – BIST şeklinde yaşanması kuvvetle muhtemel. Ne sorun olursa olsun, yabancının EM piyasasında en rahat çıkabileceği ve likidite bulacağı piyasa Türkiye. Özetle, Rusya olayı yatışmadan bizim tarafta da normalleşme zor. Orta dönemde Rusya borsa endeksi Türkiye'den daha ucuz bir hale geliyor, bu da “Rusya al Türkiye sat” yatırım fikirlerini tetikleyebilir. Petrolde yükseliş bu durumu destekleyebilir. İçeride, fiyat istikrarını sağlayıcı sağlam adımlar atılabilirse de bizim piyasamız biraz daha normalleşebilir, çünkü bir noktada da piyasa katılımcıları Merkez Bankası’nı yokluyorlar ve kurda tahammül eşiği anlaşılmaya çalışılıyor. BİST’te kısa vadede direnç 111.600, piyasanın iyimserlik derecesinin artması için ise 112.500 izlenmeli. Rus hisselerinde toparlanma devam ederse endeksimizde de yukarı hareket görebiliriz. Destekler 108.500 ve hafta içindeki panik satışlarda test edilen 106.600…

EUR:

Dolar endeksi, yukarı yönlü çıkışını 89,93 seviyesine kadar sürdürse de düşüş trendinin üst noktasını temsil eden 90,74 bariyeri üzerinde kalıcı hareketler oluşturamadığı için trend yönlü fiyatlama davranışına devam etti ve bu görüntüsü ile 50 günlük ağırlıklı hareketli ortalama altına sarkarak ilgili düşünceyi güçlendirdi. EURUSD paritesi de endeksin gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışından destek alarak sonlandırdığı yükseliş trendine girme çabası ile haftayı geçirdi ve bu doğrultuda ilgili çıkışını 1,2395 seviyesine taşıdı. Dolar endeksinin negatif trend görünümüne devam etmesi ardından EURUSD paritesindeki yukarı yönlü çıkışlar, sonlandırdığı yükseliş trendine geri mi döndü sorusunu sormamızı sağlamıştır. Bu sebeple de yeni hafta beklentileri izah ederken son zirvelerden elde edilen trend bölgesini temsil eden 1,2445 bariyeri yakinen takip edilmelidir.

  EURUSD paritesi, Dolar endeksindeki negatif görünümünden destek alarak eski pozitif trendine geri dönmek istiyorsa, 1,2445 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyacı vardır. Ancak bu şartla 2018 yılı zirvesi 1,2554 ve geçilmesi durumunda 1,2655 ve yükseliş trendinin üst noktası 1,2775 bariyerine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı izlenebilir. EURUSD paritesinin 1,2445 bariyeri altındaki seyrine devam etmesi durumunda ise, Dolar endeksinin bu aşamadaki performansı önemlidir. Endeksin pozitif fiyatlama davranışı içerisinde yer alması, paritenin bu süreci 1,2265 başta olmak üzere 1,2185 – 1,2090 bölgesine ulaşabilmesine imkan tanıyabilir. Özellikle de bu tür bir geri çekilmede 1,2090 seviyesi, gerek ikinci çeyrek gerekse yıllık beklentiler için kritik bir önem taşıyabilir ki bu doğrultuda Dolar endeksinin düşüş trendinde vereceği reaksiyon yakinen takip edilmelidir. 

  Bu kapsamda bu hafta özellikle; Euro Bölgesi’nden gelecek olan enflasyon rakamlarının takip edilmesi gerekmektedir. Yılın ikinci yarısında Fed’in faiz artırım hususunda daha şahinleşmesinin DXY tarafında yukarı hareketleri desteklemesini bekleriz. Diğer tarafta ECB ise, yüksek ihtimalle varlık alımlarını yılsonundan önce azaltacak, ancak faiz artırımı konusunda fazla aceleci davranmayacaktır. Faiz aksiyonunu daha önce alan Fed kapsamında, ABD ve Avrupa faiz diferansiyelindeki değişme durumu USD lehine döndürebilir. 

  Altın:  

Hafta geneline baktığımızda Ons Altın fiyatının yukarı yönlü çıkışları dikkat çekmektedir. Özellikle de 1351 bariyerini aşarak bu yılın zirve noktası 1366 bariyerine yaklaşan kıymetli maden, 1351 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturamadığı için kanal kırılımını pozitif bölgede gerçekleştiremedi ve 1332 dolar destek noktasına doğru kanal içi seyrine devam etti. Kıymetli maden 1316 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse, yukarı yönlü çıkışını 1351 başta olmak üzere 1366 ve 1383 dolar bariyerine ulaştırmak / yaklaştırmak isteyebilir. Aksi takdirde yani Altın fiyatının kanal üst noktası 1351 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturamaması durumunda ise trend içi tepki düşüncesi tekrar dikkat çekebilir ki böyle bir düşünce ile 1332 ve 1316 desteklerine doğru geri çekilmeler izlenebilir.

  Kıymetli madene yönelik daha net hareketler için 1316 – 1351 seviyeleri dışındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Yeni hafta görünümünde Ons Altın fiyatı kanalın alt noktası 1316 destek noktası üzerinde kanal üst noktası 1351 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler oluşturabilme ihtimali gündemimizdedir. 

  Petrol:  

Hafta içerisinde ABD tarafında piyasa beklentisinin üzerinde artan ham petrol stok rakamlarına karşın petrol fiyatları etkin bir yükseliş sergiledi. ABD Başkanı Trump’ın Suriye konusundaki açıklamaları jeopolitik riskleri artırırken, Rusya’nın da bu duruma dahil olması önemli üreticilere ilişkin olası arz sıkıntısının fiyatlanmasına yol açtı. Öte yandan ABD – Çin arasındaki ticaret geriliminin azalması da fiyatlara olumlu yansıdı.

  Suriye füzelerinin ardından önümüzdeki hafta jeopolitik risklerin gündemdeki yerini koruması kaçınılmaz. Ancak piyasaların bu başlığa alışma durumuna bağlı olarak petrol piyasasında etkili olmayı sürdüren yüksek arz endişelerinin ne ölçüde devreye girebileceği henüz soru işareti olarak görülüyor. Dolayısıyla jeopolitik risklerdeki son durum, ABD stoklarındaki değişimler yakın takipte olacaktır. 

  WTI petrolü teknik olarak incelediğimizde genel görünümün pozitif olduğunu görüyoruz. Makro dinamikler bu durumun aksini gösterse de, kısa vadede oluşan talep artışı ve jeopolitik riskler fiyatında yükselişini destekledi. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 63,25 – 64,85 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 68,65 ve 71,15 seviyeleri hedeflenebilir. Fiyat, yükselişler sonrasında 2014 yılının sonlarından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Olası düşüşler 63,25 – 64,85 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği 63,25 seviyesi altındaki seyir ve günlük kapanışla düzeltme ihtiyacının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda 60,25 – 61,54 bölgesi gündeme gelebilir. 

  Brent petrolü teknik olarak incelediğimizde genel görünümün pozitif olduğunu görüyoruz. Makro dinamikler bu durumun aksini gösterse de, kısa vadede oluşan talep artışı ve jeopolitik riskler fiyatında yükselişini destekledi. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 68,25 – 70,00 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 74,00 ve 75,50 seviyeleri hedeflenebilir. Fiyat, yükselişler sonrasında 2014 yılının sonlarından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Olası düşüşler 68,25 – 70,00 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Düşüş isteği 68,25 seviyesi altındaki seyir ve günlük kapanışla düzeltme ihtiyacının devam etmesine neden olabilir. Bu durumda 64,70 – 65,80 bölgesi gündeme gelebilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan Tuğra15 Nisan 2018 12:16

    Füzelerin gölgesi fiatlanacaktır.Putin karşılıksız kalmayacak dedi sadece blöfmü o takip edilecek yoksa unutup gidecekmiyiz ama abd dünyaya ayar çekti yani buda kimsenin hoşuna gitmedi destekleyenler yağcılık için destekliyorlar.Kimse başlarında süper bi güç olsun istemez.