Ana SayfaPiyasaFlap Kongre ve Vakıf Yatırım Ortaklığı sorusu---

Flap Kongre ve Vakıf Yatırım Ortaklığı sorusu

1 / 2
Flap Kongre ve Vakıf Yatırım Ortaklığı sorusu
07 Temmuz 2017 - 11:27 www.borsagundem.com

MALİ VERİLER ÖNEMSEYİN

SORU (1) - Borsada Flap hissesi brüt takastan çıktıktan sonra sürekli düşüşte. Bunun nedenini soracaktım? Düşüş devam eder mi acaba? 

Göktan Güler

CEVAP - Borsada işlem gören firmalar çeşitli gerekçelerle zaman zaman yükselip düşebilmektedir. İstikrarlı çıkışın yaşanabilmesi ise firmanın güçlü bir mali yapıya sahip olması ile yakından alakalıdır. Eğer firma gelir ve kârlılık noktasında istenen büyüme ivmesini sergileyemiyorsa hissenin yükselme imkanı sınırlı kalacaktır. Mali faktörlerin dışındaki diğer sebeplerin öne çıkmasından kaynaklı yükselişlerde ise hissenin her zaman için düşme olasılığı gündeme gelecektir. Söz konusu durum Flap Kongre için de geçerlidir. Bir şirkete ait hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde spekülatif beklentilerden ziyade mali yapıyı baz almak daha güçlü dayanaklarla yola çıkılmasına olanak tanıdığını unutmamalı. 

Flap Kongre’nin fiyat hareketi takip edildiğinde beş yılı aşkın sürenin ardından gelinen aşamada halka arz seviyesinin gerisine düştü. Hisse, 29 Haziran 2012 günü 5 TL’den ilk açılışını yaparken aynı yıl içinde bir ara 8,18 TL’ye kadar yükseldi. Ancak devamını getirmedi ve sonrasında hızla değer yitirdi. 6 Temmuz 2017 günü ise kapanışını 3,25 TL’den tamamladı. Görüldüğü kadarıyla hisseye uzun vadede yatırım yapan yatırımcıların kâr etmeleri bir tarafa ciddi zararları söz konusu. 

Şirketin mali yapısı incelendiğinde de istikrarsız bir gelir ve kârlılık yapısına sahip olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yıl hem gelirini hem de kârını düşüren şirketin bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiği kârlılıkta artış olsa da bunu yeterli görmek mümkün değil. Hissenin halihazırda 8,18 seviyesinde bulunan fiyat kazanç oranı 15,32 olan sektör ortalamasının aşağısında olması yatırımcılar açısından olumlu gibi algılansa da oranın düşük kalması aynı zamanda beklentinin düşük olduğu şeklinde de yorumlanmalı. Düşük beklenti şimdilerde destek seviyesinde bulunan hissenin daha da aşağıya kaymasına neden olabilecektir.   


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)