Ana SayfaPiyasaFinans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar---

Finans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar

1 / 11
Finans maratoncusu Erden’den yatırımcılara önemli tüyolar
19 Şubat 2018 - 10:46 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Nefesi bol, ciğerler bomba, soluk soluğa kalmadan koşuyor. Zirveye koşuyor.. Hem de uzun’ca… 

Bir finansçıda olması gereken en önemli ‘özel’ler dayanıklılık, sabır, hız, rekabette strateji, vizyon değil mi? Onda hepsi bir arada…

Şafak vakti sporcusu! 

Egemen Erden sportmen bir Genel Müdür. 10 ay önce oturduğu QNB Finansportföy’ün başarısı için ter döküyor şimdi. Bir insan sabahın köründe kalkıp, iki saat bedenini çalıştırıp, ruhunu dinlendirip, sonra işbaşı yaparsa ne olur? Haliyle hep fit,. Hep zinde. Erden de şu an öyle.

Yüzünden, gözünden, el hareketlerinden enerji fışkırıyor adeta…

Yüreğinin götürdüğü yer 

 Konuşkan, esprili. Yolun yarısını geçeli çok olmamış ama hayatın içinde çok yol almış belli.   

Okumuş, hem de iyi yerlerde. ‘İçeri’de, ‘dışarı’da çalışmış, hem de önemli görevlerde. Analistlik, hisse senedi uzmanlığı, uluslararası satış, yatırım üzerine ‘derin’ tecrübe yüklenmiş.

Meraklı, Latin sevdası yakmış, yüreğinin götürdüğü yere gitmiş. 

İki dile bir de İspanyolca eklemiş. Ve bir gün, ‘tamam’ demiş, ‘gezgin kültürü’nü rafa kaldırmış, iki defa geldiği Finansbank’a bir kez daha veda etmemiş.

Yılların kazanımı ‘derin’ tecrübe  

Finans Yatırım’da Genel Müdür Yardımcılığı’na yükselmiş, ardından QNB Finansportföy Genel Müdürlüğü teklif edilmiş. Evet, görevi kabul etmiş ama niçin? 

Kim böyle bir makamı reddeder ki diye düşünebilirsiniz ama Egemen Bey’in ‘hayat’ felsefesi mücadele ve kazanımlar üzerine kurulu olduğu için biraz farklı. O bir insanın koltuğa makama oturmadan önce kendini tartması gerektiğinin ispatı…

“20 senelik profesyonel finansçı geçmişim, 20 senenin getirdiği olgunluk, biriktirdiğim tecrübeler… Artık onları daha da değerlendirebileceğim, olumlu yöne aktarabileceğim bir noktaya gelmiştim. Zamanlama da iyiydi…” sözleri kendini ‘kaptan’lık görevine ne kadar hazır hissettiğinin alameti değil mi? 

Gündemi masaya yatırıyoruz 

20 sene artı 10 ay sonra tanışıyoruz Egemen Erden’le… 

Başlıyoruz ‘derin’ sohbete…

Gündem malum; Afrin Harekatı, adım adım temizlenen teröristler, ABD ile gerginlik turları, AB’den çıkan çatlak sesler, Rusya, İran, Irak…Ve hepsine inat büyüyen bir Türkiye ekonomisi.  

Dönemeç kritik ama görüşleri net. “Biliyoruz ki ABD ile ilişkilerimiz geçici bir kriz içinde değil, yapısal bir kriz içinde.” diye başlıyor konuşmaya. Eskiden kapalı kapılar ardında dönen dolapların açığa çıktığını anlatıyor, çıkar çatışmasının bizzat askeri güçlerin de kullanıldığı bir stratejiye döndüğünü söylüyor. Aslında, sınır hattında bir ‘satranç’ masasının kurulduğunu ima ediyor. Oyuncular kim mi? Herkes meydanda. Nihayetinde Türkiye bölgenin lideri, küresel bir oyuncu, seyirci değil tabi… 

Piyasalar tedirgin mi? 

Kritik günler birbirini kovalıyor ama Egemen Erden’de korku sıfır. Sakin. Büyük resmi okuyor, öngörülerini paylaşıyor. 

“Piyasaların bu konuda çok tedirgin olduğunu zannetmiyorum. Bunu da zaten TL/Dolar veya dövize karşı Türk Lirası’nın hala sakin seyrini korumasından çok rahat anlayabiliyorsunuz” diyor.

Piyasalar rahat, miktarı bir yana, para girişi de sürüyor. O zaman hisselere, yatırım fonlarına olan duruş nasıl olmalı, kaçmalı mı, yakınlaşmalı mı? Erden borsaya, halka açık şirketlere büyük destek atıyor hemen. Uzak durulmamasını, fırsatların kollanmasını tavsiye ediyor. Ancak, bütün yumurtalar kırılmasın diye de ufak bir uyarıyı da ihmal etmiyor. “Bu yıl biraz daha esnek fonları ön plana çıkaracağımız bir sene olacak” önerisini de ekliyor. 

2017 çok iyi geçti, sıra 2018’de 

Başarılı biten bir 2017’nin ardından gözlerini yeni yıla çevirmiş genç Genel Müdür. 2018’de de yola devam edilecek şirketler, fonlar, gruplarında sektör lideri yatırım fonları, dumanı tüten yeni anlaşmalar moralleri daha da yükseltmiş. Geçmiş yılın performansını bu seneye taşıyacak, şirketi daha zirveye çıkaracak büyüme stratejisi de işliyor. Anlayacağınız QNB Finansportföy’de keyifler yerinde.. Hedeflerini dile getirirken yüzü gülüyor…  

Yatırımcılara önemli tüyolar

“Talep gören ürünleriniz hangileri?” diyoruz, anında ‘müşteri risk algısı’nı masaya yatırıyor. Beklentilere göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Tek bir ürünü öne çıkarmanın zorluğundan bahsediyor. Ama bir favorisi var, esnek fonlar. Yanına ÖST, mevduat ve tahvil-bono piyasası gibi sabit getirili enstrümanları da ekliyor. Düzenli getiri arzu edenlere tüyoyu veriyor.

Borsa İstanbul ve bankalar

Fakat piyasalar odağında iki büyük huzursuzluk duyuyor. İlki Borsa İstanbul… “Değerleme ve seviye olarak Borsa İstanbul’un hak ettiği yer ekonomik olarak burası değil” düşüncesinde. Daha iyi yerde olması gerektiğinde ısrarlı… Peki, ikinci? Türk bankaları; içinde ağrı yapmış iskonto oranları. “Bankacılık sektörü ki 2008 krizinden bu yana Türkiye’nin lokomotifidir, dünyaya da örnek olmuştur, ona rağmen Türk bankaları defter değerinin altında çarpanlarla işlem görüyorlar. Bu derece bir iskontoyu, yüzde 30’lara varan iskontolarda olmayı hak ediyor mu?” sözleri içindeki sızının dışa vuruşu değil de ne?

Bitcoin balonu patlamalı!

Bitcoin artık sohbetlerin olmazsa olmaz konusu. Yatırımın dijital aktörü. Erden’e göre ise ‘çılgınlık’. Öncelikle, kripto para gerçeğini görmenin yolunu, o balonun şişip patlamasını beklemekten geçtiğini ifade ediyor. "Ondan sonra gerçekten olması gereken ilk yeri bulacaktır” diyor. Yatırımcıya öneriyor mu? Yanıt geliyor: “Şimdilik hayır!”

Portföy sepetine neler koyuyor?

Peki, ‘kaptan’ köşkünden piyasalara bakan Finans maratoncusu Egemen Erden, yatırımcılara nasıl bir portföy öneriyor? Kağıt, kalem hazır. Yazıyor…

QNB Finansportföy Genel Müdürü Egemen Erden, şirketini, hedeflerini, harekat ve uluslararası hamlelerle dolu günlerde piyasaları Borsagundem.com’a anlatıyor…

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet beykal19 Şubat 2018 21:43

    Emeği olanlar tercih edilmeli,kurum karı değil müşteri karı da düşünülmeli,örnek unlu fon zarari

  • Mehmet beykal19 Şubat 2018 21:41

    Erden bey çok başarılı.selamlar sevgiler.inşallah kurumda kurumsal degil bireysel düşünür.Kapitalizm her yerde calismiyor