Ana SayfaPiyasaEuro mu kazanacak yoksa dolar mı?---

Euro mu kazanacak yoksa dolar mı?

1 / 4
Euro mu kazanacak yoksa dolar mı?
19 Eylül 2017 - 08:32 www.borsagundem.com

Petrol Fiyatları Sondaj Kule Sayısı ile Yükselişini sürdürüyor

Dünya’nın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Baker Hughues’un haftalık olarak yayımladığı raporda, ABD’de 7 adet petrol sondaj kulesi daha hizmet vermezken, petrol sondaj kulesi sayısı 749’a geriledi. Böylelikle 5 haftadır ardı ardına petrol sondaj kulesi sayısındaki gerileme devam ediyor. Bu veri petrol yatırımcıları tarafından önemle takip edilmekte, keza, petrol sondaj kulesi sayısının ABD tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığı 1,609 seviyesinde, petrol endüstrisi olumsuz etkilenmeye başlamış ve Eylül 2014’te başlayan sert satış dalgasına maruz kalmıştı. ABD Petrol sondaj kulesi sayısındaki azalış petrol fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. 

Bu gelişmelerin ardından ABD WTI Ham Petrol fiyatları $50 seviyesi üzerine çıkarken, Londra merkezli ICE Futures Europe’da işlem gören kasım vadeli Brent petrol fiyatları ise $55 üzerinde fiyatlanıyor. Geçtiğimiz hafta boyunca devam eden yükseliş eğilimi orta vadeli süreçte devam etmesi beklenirken, kısa vadeli süreçte bir miktar realizasyon düzeltmesi son derece doğal karşılanmalı. 

Geçtiğimiz bir kaç haftadır devam eden kasırgalar neticesinde petrol üretimi genel anlamda bir miktar yavaşlamış durumda. Kasırga sezonu henüz bitmiş değil ve üretimdeki düşüşün arkadan gelen yeni kasırgalar nedeniyle kesintiye uğraması beklenebilir. ABD Enerji Enformasyonu İdaresinin (EIA) raporuna göre ABD Ham petrol üretimi geçen hafta Irma kasırgasının geçmesinden sonra günlük 572bin varil artarak günlük 9.35 milyon varil seviyesine ulaşmış durumda. Bu seviye beklentiler dahilinde devam ederken, önümüzde ki yıl günlük üretimin 9.8 milyon varil civarında olması planlanıyor.

Petrol fiyatlarına teknik anlamda baktığımızda haftalık ve aylık grafiklerdeki bull trendin devam ettiğini gözlemlemekteyiz. 2015 yılı sonunda görülen dip seviyesi sonrası 2016 yılı boyunca değer kazanan petrol fiyatlarının 2017 yılı boyuncada yükseliş eğilimi içinde olduğu gözlemleniyor. Uzun vadeli yükselişin devamının gelebilmesi için 2017 ocak ayında görülen zirvelerin aşılması gerekmekte. Brent petrol fiyatlarında $58, WTI Ham Petrol fiyatlarında ise $55 dirençlerinin yükselişlerin devamlılığı açısından önemli bir bariyer noktası olarak izlenmeye devam edilmekte. Ham petrol fiyatlarında haftalık bazda 100GHO dirençlerine gelinmesi bir fiyatların bu seviyelerde bir miktar dinlenmesini sağlayabilir. Brent petrol fiyatlarında ise 2017 Şubat ve Nisan aylarında ki görülen $56.65- $57.43 peak seviyeleri yükselişin devamındaki önemli ara direnç seviyesi olarak takip edilecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)