Ana SayfaPiyasaEndekste bomba beklenti: 135 bin ---

Endekste bomba beklenti: 135 bin

2 / 3
Endekste bomba beklenti: 135 bin
18 Mart 2018 - 10:03 www.borsagundem.com

135 BİNE DOĞRU BİR BORSA HAREKETİ OLMASINI BEKLEYEBİLİRİZ

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI

BORSA

Şubat ayından beri Türk menkul kıymetlerinde yabancının aldığı pozisyonları değerlendirdiğimizde, hisse senedinde Şubat ayı boyunca nette 361 milyon USD’lik, Mart ayının ilk 2 haftasında ise 237 milyon USD’lik, toplamda 598 milyon USD’lik çıkış olduğu görülmektedir. Bu durum borçlanma araçları piyasasında ise Şubat’ta 56 milyon USD net giriş, Mart ayının ilk 2 haftasında 584 milyon USD’lik net çıkış olmak üzere toplamda 528 milyon USD net çıkış şeklindedir. Yani baktığımızda yabancı son 1,5 ayda nette 1 milyar USD üzerinde menkul kıymet satmış durumda. Borsadaki yabancı oranı da Şubat başında %65,8 iken şu anda %64,88 oranında ve 50 günlük hareketli ortalama %65,43 seviyesinde. Bu bakımdan borsa yeni bir yukarı kırılma için yabancı oranının %65,4 – 65,5 seviyelerine yükselmesi iyi olur. Tabii son dönemde yurtdışının bozulması ve gerek Trump’ın politik aksiyonları ve yakın çevresindeki önemli görevlerde kimin ne zaman kalacağının belli olmaması, gerekse de ticaret savaşları endişeleri risk iştahında düşüşe neden oluyor ve bu noktada gelişen ülke varlıkları da bundan olumsuz etkilenebiliyor. Nitekim bu süreçte dar bant aralığına sıkışan bir borsa hareketi söz konusudur.

Ancak borsa tarafında biz iyimser olmayı sürdürüyoruz. Uzun vadeli perspektif açısından, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ne göre ucuz kalmaya devam eden Türk hisse senetleri, küresel risk iştahı görece güçlü kaldığı sürece ilgi görmeye devam edebilirler. Bu alanda yurtdışındaki satışların henüz bir panik düzeyinde olmaması bir avantajdır. Almak isteyenin almaya pek cesaret edemediği, buna karşılık kısmi satışların da borsa yüksek kalacağı beklentileriyle nispeten daha düşük seviyelerden karşılandığı bir ortam içerisindeyiz. Borsada 115 bin üzerinde yukarı yönlü teknik görünüm devam edebileceği gibi, kısa vadede 119 bin 300, 120 bin gibi seviyeler izlenmeye devam edilebilir. Daha geniş perspektifte, borsada aşağı yönlü marjı sınırlı görüyoruz, analist beklentileri 130 binlere işaret etmekle beraber biz de 135 bine doğru bir borsa hareketi olmasını bekleyebiliriz, 115 bin korunduğu sürece bu potansiyel mevcut olacaktır.

USDTRY 

Trump’ın politik aksiyonları ve yakın çevresindeki önemli görevlerde kimin ne zaman kalacağının belli olmaması, gerekse de ticaret savaşları endişeleri risk iştahında düşüşe neden oluyor ve bu noktada gelişen ülke varlıkları da bundan olumsuz etkilenebiliyor. Tabii elbette geniş perspektifte olumsuz TL fiyatlamasında kronik ekonomik sorunlar da etkili olmaktadır, ancak son 1 haftada kurda oluşan hareket çok spesifik nedenlerle açıklanabilecek bir yükseliş değil. Lokal tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor; yine de tahvil piyasasında gösterge için %14, 10 yıllık için %13 bandının aşılmasını izlemek gerekir. Ancak Londra’da swap faizlerinin yükselmemesi yurtdışı algısı bakımından bir olumsuzluk olmadığını göstermektedir. Nitekim Standard Chartered geçtiğimiz gün USDTRY’de 3,59’u gösterirken BofA Merrill Lynch ise TL/ZAR’da long pozisyon önerdi. USDTRY’nin çok yüksek seviyelere çıkacağına veya TCMB’nin acil faiz artırması gerektiğine dair bir panik havası yok ortada.

Haftaya gündemin ABD’de para politikası ve ekonomik beklentilere kaymasını bekleyebiliriz. Fed’e ilişkin beklentileri de elbette bu noktada değerlendirmek gerekiyor. Gündemin hafta içinde biraz daha ABD’deki para politikası gelişmelerine ve ekonomiye kayacağını düşünüyoruz. Fed’in faiz artırması fiyatların içinde, bizim odak noktamız ise Fed’in faiz beklentilerini gösteren nokta grafiğini 4 veya daha fazla artırım bölgesine taşıyıp taşımayacağıdır. Bildiğimiz gibi, Fed’in normalde bu yıl toplamda 3 defa faiz artırması bekleniyor, ancak ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyon bacağındaki gelişmelerin bu beklentilerde değişikliğe neden olabileceğini de belirtelim. Fed’in faiz beklentilerini artırması veya ekonomik projeksiyonları yukarı yönlü güncellemesi USD açısından pozitif olacaktır. Fed dinamiklerinde bu senaryo gerçekleştiği takdirde de USDTRY kuru yukarı gidebilir. Ancak Fed’in pozitif, Trump’ın negatif etkisi olduğu unutulmamalıdır.

USDTRY’de teknik seviyeler açısından geniş resimde 200 günlük hareketli ortalama seviyeleri üzerindeki seyir devam ettiği sürece uzun vadede devam eden yükseliş trendi devam edecektir. Bu noktada geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 3,90 bandı üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda daha üst seviyelerin test edilmesi söz konusu olabilir ve bu durumda yakın vadede yukarıda izleyeceğimiz seviyeler 3,9445 ve 3,9815 olarak öne çıkacaktır.

EURUSD

Reagan döneminde Beyaz Saray danışmanı, eski Bear Stearns Başekonomisti ve CNBC ekonomi yorumcusu Kudlow, piyasa tarafından ABD – Çin ilişkileri açısında negatif görülüyor. Kudlow’un ilk açıklamaları da Çin’e karşı söylemler ve Trump’ın istediği gibi “güçlü USD” söylemleri içeriyordu. Bu durum aslında küresel endekslerde, bilhassa ABD hisse ile tahvil/bono piyasasında elbette endişe olarak karşılık buluyor, ancak bu durumda riskleri biraz daha büyütecek etmenlerin Çin’in olası ticari misillemeleri veya Avrupa’dan gelebilecek karşılık hamleleri olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada, küresel piyasalarda bir satış riski var mıdır, evet vardır.

Bütün bunlar ışığında bir değerlendirme yaptığımızda da, aslında Fed’in ve ABD ekonomisinin USD açısından pozitif, ancak Trump ve politikanın ise negatif olduğu çıkarımını yapabiliriz. Trump yönetiminin başlı başına bir güven verememesi USD hareketi açısından negatiflik yaratıyor ve gerileyen DXY de EUR açısından pozitiflik ortaya koyuyor. Bu bakımdan EURUSD paritesi açısından iyimser bir durumdayız. ECB’de şahin eğilimlerin öne çıkması ve Avrupa’da PMI gibi büyüme göstergelerinin ciddi toparlanma göstermesi EUR’nun performansına güvenmemizi sağlıyor. Fed Başkanlığı görevini devraldıktan sonra ilk toplantısını gerçekleştirecek olan Powell’in açıklamaları ve vereceği mesaj (şahin ya da güvercin ton) gün kapanışı öncesinde Dolar endeksi ve dolayısıyla da EURUSD üzerindeki etkili fiyatlama akışının devam etmesine katkı sağlayabilir. 1,2445 seviyesinde baskı gördüğü için trend içi tepki satışı düşüncesini gündeme taşıyan EURUSD paritesine yönelik ana beklenti, yükseliş trendinin alt noktasını temsil eden 1,22 destek noktası üzerinde pozitif görünümün devam etmesi şeklindedir. Bu süreçte FOMC toplantısı sonucu ve yeni Başkan Powell’ın yapacağı açıklamalar, DXY dolayısıyla da EURUSD paritesindeki trend görünümlerine destek olup olmaması hususu yakinen takip edilmelidir.

ALTIN

Fed Başkanı Powell’in açıklamaları öncesinde noktasal tahminlerde (Dot Plot) görebileceğimiz faiz artırım beklentileri, Dolar endeksi, ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı ve Ons Altın üzerinde etkili olabilir. Yükseliş trendinin alt noktası ve aynı zaman da Fibonacci %50’lik düzeltme oranını temsil eden 1299 seviyesi üzerinde ana pozitif görünümün devam ettiği Ons Altın, trend içi tepki satışı düşüncesini sonlandırabilmesi için 1332 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Aksi takdirde 1314 ve 1299 seviyelerine ulaşarak / yaklaşarak özellikle 1299 seviyesinde trend sorgulaması isteyebilir. Bu süreçte FOMC toplantısı sonucu ve yeni Başkan Powell’ın yapacağı açıklamalar tepki isteğinde / trend görünümünde ne kadar istekli olup olmadığını görebilmemiz açısından yakinen takip edilmelidir.

Yakın dönemde hem USDTRY kuru hareketinin, hem de ons altın hareketinin yukarı doğru desteklenmesi içeride de TL bazlı altın fiyatlarının artmasına neden oldu ve bu kapsamda gram altın da yukarı doğru eğilim göstermeye devam etti. Dolar endeksi zayıf ve dolar ile olan ters korelasyonu altını genelde 1310 – 1315 USD gibi bantların üzerinde tutmakta. Tabii haftaya gelecek Fed kararlarına ons altının vereceği tepki çok önemli, özellikle içeride TL bazlı altın fiyatlarının geri çekilmesini bekleyeceksek önce ons altının geri çekilmesini görmemiz gerekir. Çünkü kur tarafı çok sınırlı aşağı yönlü potansiyel gösteriyor ve muhtemelen TL’de değer kaybı eğilimi önümüzdeki dönemde de devam edecek. Geniş bantta 155 TL üzerinde 182 TL seviyelerine doğru gidebilecek olan gram altın fiyatı, daha kısa vadede ise 161 – 163 TL bandı üzerinde kaldığı sürece 170 TL’leri zorlayabilir.

PETROL

Brent petrol fiyatı geride bıraktığımız haftanın ortasına kadarki bölümde ettiği kayıpların bir kısmını haftanın ikinci yarısında toparladı. Önümüzdeki hafta ABD stok rakamları ve Fed para politikası beyanatının olası etkileri takip edilebilir. Kısa vadeli perspektifte makroekonomik gelişmeler ile birlikte fiyatın baskı görmesi, günlük grafikte bile ivme kaybının göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor. Sıkışmanın derinleşmesi nedeniyle aşağıdaki 59,00 – 60,25 bölgesinin, yukarıdaysa 64,70 – 65,80 bölgesinin tutumu önem kazanabilir. Yükseliş isteği 65,80 seviyesi üzerinde netlik kazanabilecekken, bu durumda 67,10 ve 68,25 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde ise 62,00 – 63,50 bölgesinin tutumu takip edilebilir. Düşüşlerin devamı için bu bölge altındaki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 61,00 seviyesi gündeme gelebilir. Özetle; önümüzdeki süreçte 62,00 – 65,80 bölgesi dışında gerçekleşebilecek fiyatlamalar ve günlük kapanışlar yön arayışına netlik kazandırabilir.

Ham petrolde ise kısa vadeli perspektifte makroekonomik gelişmeler ile birlikte fiyatın baskı görmesi, günlük grafikte bile ivme kaybının göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor. Sıkışmanın derinleşmesi nedeniyle aşağıdaki 59,00 – 60,25 bölgesinin, yukarıdaysa 61,54 seviyesinin tutumu önem kazanabilir. Yükseliş isteği 61,54 üzerinde netlik kazanabilecekken, bu durumda 63,25 ve 64,85 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde ise 59,00 – 60,25 bölgesinin tutumu takip edilebilir. Düşüşlerin devamı için bu bölge altındaki seyri ve tercihen bölgedeki günlük kapanışı görmek gerekebilir. Bu durumda 57,30 seviyesi gündeme gelebilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)