Ana SayfaPiyasaBorsacı Belgin Maviş’ten mesaj var! Uyarılar ve hisseler---

Borsacı Belgin Maviş’ten mesaj var! Uyarılar ve hisseler

2 / 6
Borsacı Belgin Maviş’ten mesaj var! Uyarılar ve hisseler
05 Ocak 2018 - 10:26 www.borsagundem.com

“TÜRKİYE İÇİN İLK ÇEYREKTEN SONRA HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK”

-Piyasalar açısından 2018 yılı için öngörünüz nedir?

Belgin Maviş: Geldi geliyor derken 2018 geldi. Geçen sene bu zamanları hatırlıyorum, “2017 yılı, değişim yılı” demiştim ve söylediklerimin çoğu da tuttu. Bu yıla baktığımızda geçen yıldan farklı olarak herkes ilk 3 ay için farklı olacak, sonrasında ise her şey güzel olacak, diyor.

2018 -2019 Türkiye açısından, diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrılan bir yol haritası göreceğiz. Türkiye özelikle dünyadaki değişimle birlikte, Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki zorlukları geçirdikten sonra, biraz daha farklı bir yol ayrımına girecek ve daha da ön plana çıkacak. Ben buna sonuna kadar inanıyorum ve bununla ilgili ilk adımlar atılmaya başlandı. Bu anlamda baktığımızda, yüzde 11 büyüme belki olmayacak ama, sürdürülebilir ekonomik büyüme için daha radikal adımlar atılacağını düşünüyorum.

2018 yılı içerisinde OHAL’in sona ermesi durumunda daha farklı bir portre ortaya çıkacaktır. Çünkü OHAL’e bağlı olarak ekonominin çarklarının dönmesi adına birçok sıkıntı var. Ve yavaş yavaş bu adımlar atılacaktır.

Bu arada 2018’de Merkez Bankası’nın işi çok kolay olmayacak. Merkez, yeni yılın ilk toplantısını 18 Ocak’ta yapacak. Önceki dönemlerde Merkez, ‘faiz artıramaz’ gibi baskılarla karşı karşıyaydı. Ancak Merkez gerekli olduğu hallerde faiz artırdı. Ama 25 baz puan örtülü artırdı, ama 50 baz puan bilinen şekilde artırdı, geç likidite penceresini artırdı. Artırdı mı, artırdı. Ama bunun da çözüm olmayacağını biliyordu. Bu noktada tam yılın sonuna gelirken piyasanın kafası karıştı. Merkez Bankası’nın asri görevi fiyat istikrarıysa, enflasyon düşürmekse tamam. Peki, enflasyonun yüksek çıkacağına ve seyredeceğine inanan Merkez, niçin bu kadar bekledi? Hem bunu söylerken amacı kur tarafındaki hareketliliğin önüne geçmekse, 50 baz puan nereye yeter? Merkez tüm bunları söylerken niçin 18 Ocak’ta yeni bir toplantı tarihi belirledi. Ve Amerika’daki davayı takip ediyor mu? Piyasa tüm bunların cevabını bulacak. Ben Merkez Bankası’nın Amerika’daki davaya sadece Hakan Atilla davası olarak değil, Halkbankası davası olarak da baktığını düşünüyorum. Oradaki gelişme ve açıklamalara bağlı olarak da gardını belirleyecektir. Olağanüstü bir harekete karşı da, faiz artırmaksa bunu yapacaktır.

Yılın daha sonraki süreçlerinde Türkiye sıcak para hareketlerine devam edecek. Bakın, geçtiğimiz ay Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde bir azalma oldu. Ama altın rezervinde artış da dikkat çekici. Yani Merkez aslında kendini hedge ediyor.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih5305 Ocak 2018 14:28

    işbank iştirakler sürünme devam ediyor çok çok çoook manidar..diren işbank iştirakler**direnn.**?????

  • bonker05 Ocak 2018 14:26

    birgün bütün merkez bankalar kripto paraya gececekler,teknoloji böyle giderse kimse durduramaz...7

  • turatekin05 Ocak 2018 14:07

    ışık ökteden sonra en çok takip ettiğim kişidir. bu işte otoritedir. muhteremler günaydın demeden işe başlamaz . saygılar belgin hanım büyüksün

  • ahmet yemez05 Ocak 2018 11:52

    Bu Hanfendiye birileri el verdi galiba, televizyonda surekli o , medya da o , hep positif gazli yorumlar, herkes borsada faizde cok iyimser, hadi bakalim hayirlisi, Subat sonu burda satis gelir, ustune bir de erken secim haberi gelirse Allah yandi keten helva..Bu arada OHAL var bu ulkede , hatirlayim dedim....

  • Aladdin Oğhan05 Ocak 2018 11:18

    Belgin hanım ustacanım yorumlar ve mesajlar vermiş. Çok teşekkür ederiz

  • Abdullah05 Ocak 2018 10:49

    Borsanın kraliçesi... Her zaman öngörüleri doğru çıkıyor.