Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te yeni yılda güçlü görünüm devam ediyor---

BİST'te yeni yılda güçlü görünüm devam ediyor

2 / 2
BİST'te yeni yılda güçlü görünüm devam ediyor
09 Ocak 2018 - 10:26 www.borsagundem.com

Yeni yılda güçlü görünüm devam ediyor...

BİST-100 endeksi 2018 yılının ilk haftası olan geçtiğimiz haftayı, haftalık bazda %1,1 artışla 116.638 seviyesinden tamamladı. Böylelikle endekste ABD ile vize krizinin çözülmesinin ardından başlayan yukarı yönlü hareketin devam ettiğini gördük. Bunun yanında geçtiğimiz hafta bankacılık endeksindeki artış yalnızca %0,3 seviyesinde kalırken, aynı dönemde sınai endeksinde ise haftalık bazda %3,2 oranında artış gerçekleşmiştir. 

Geçtiğimiz hafta endekslerde, özellikle sanayi tarafındaki güçlü seyir ile birlikte yukarı yönlü kapanışlar yaşandığını gördük. Hem yurtdışında olumlu havanın devam etmesi, hem de içeride ABD ile vize krizinin çözülmesinin ardından bu tarafta iyimserliğin artması endeksleri olumlu etkilemeye devam etti. Haftanın en önemli gündemi açıklanan Aralık ayı enflasyon verileri olurken, TÜFE Aralık ayında aylık olarak beklenti olan %0,6’nın hafif üzerinde %0,7 artmıştır. Böylelikle 2017 sonu yıllık enflasyon %11,9 seviyesinde oluşmuştur. Açıklanan enflasyon verilerinin ardından yılın ilk aylarında da enflasyondaki düşüşün sınırlı kalabileceği ve buna bağlı olarak sıkı para politikasının devam edeceği beklentisi devam etmiştir. 2017’yi %11,74 seviyesinden tamamlayan 10 yıllık tahvil faizlerinin haftayı %11,77’den tamamladığını gördük. Dolar kuru tarafında da aşağı yönlü eğilim devam ederken haftaya 3,79 seviyesine yakın başlayan kurun haftayı 3,7342 seviyesinden tamamladığını gördük. Bu hafta başında açıklanan Kasım ayı sanayi üretimi verisi yıllık bazda %7 artışa işaret ederken, 4Ç17 büyümesinin güçlü gelebileceğine dair olumlu bir sinyal olarak algılanabilir.  

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında, ABD tarafında gündemi en fazla meşgul eden konu Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi olmuştur. Öncesinde açıklanan ADP özel sektör istihdam verilerinin güçlü gelmesinin ardından aynısının tarım dışı istihdama da yansıyabileceği konusu takip edilirken, 190 bin beklentiye karşı 148 bin artış olarak gerçekleşen veri beklentilerin altında kalmıştır. Zayıf gelen verinin piyasalara etkisi sınırlı kalırken, genel olarak piyasalarda vergi indirimlerinin değerlemelere olan pozitif katkısı fiyatlanmaya devam etmiş, istihdam verilerinin FED’in mevcut para politikasını değiştirecek ölçüde gerçekleşmemesi bu taraftaki tepkiyi sınırlamıştır. Saatlik kazançlar verisi de beklentiler paralelinde gerçekleşmiştir. Bu hafta için ABD tarafında 12 Ocakta açıklanacak TÜFE verisi haftanın en önemli gündemini oluştururken, Avrupa tarafında da Almanya’nın koalisyon görüşmeleri ve buradan çıkacak sonuçlar takip edilecektir.   

Bu hafta başında tarihi rekor seviyelerine yakın seyreden endekslerde yurtdışındaki olumlu havaya bağlı olarak alıcılı bir açılış yaşanırken daha sonra kar satışlarının bir miktar ağırlık kazandığını gördük. Açıklanan olumlu sanayi üretimi verileri ile 4Ç17’de güçlü bir ekonomik büyüme yaşanabileceği beklentisi artarken, bunun şirketler bazında da değerlemeler üzerinde pozitif katkıda bulunması beklenebilir. Endekslerin geldiği seviyeler itibariyle ise bir miktar daha temkinli tarafta durmakta fayda olabileceğini düşünüyoruz. Kur tarafında 2017 kapanış kurlarına baktığımızda 3Ç17’ye göre Dolar kuru tarafında %6,2, Euro kuru tarafında da %7,7 oranında yabancı paralar lehine bir artış olduğunu hesaplıyoruz. Bu durumun da özellikle döviz açık pozisyonu bulunan şirketleri 2017 son çeyrekte bir miktar olumsuz etkileyebileceğini tahmin ediyoruz. Mevcut durumda BİST-100 endeksinin, fiyat kazanç oranları bakımından son 5 senenin ortalamalarına göre iskontosu %5 oranına düşmüştür.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)