Ana SayfaPiyasaBirlik Mensucat ve Verusa sorusu---

Birlik Mensucat ve Verusa sorusu

1 / 2
Birlik Mensucat ve Verusa sorusu
22 Haziran 2017 - 08:42 www.borsagundem.com

SATIŞ SORUNU ÇÖZMÜYOR

SORU- Sayın danışmanımız Brmen bütün varlıklarını satıyor. Bu durumda bir faaliyet değişikliği söz konusu olabilir mi? Bu satış hisseyi nasıl etkileyecek?

Ali Çakmak

CEVAP- Birlik Mensucat 2 Haziran 2017 tarihli yönetim kurulu toplantısında Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan arsa ve binalarının tamamını satacağını duyurdu. Son açıklanan üç aylık bilançosuna göre söz konusu taşınmazların değeri 64 milyon 131 bin TL. Şirketin taşınmazlarla ilgili aldığı değerleme raporuna göreyse taşınmazlar 70 milyon 657 bin TL değerinde bulunuyor. Söz konusu tutara göre satışa çıkarılacak arsa ve binalar, şirketin toplam aktifinin yüzde 85’ini oluşturuyor. Bu nedenle satış önemli nitelikte işlemler kapsamında bulunuyor. Konuyla ilgili yapılacak genel kurula katılıp itiraz eden ve muhalefet şerhi koyan hissedarlar ayrılma hakkını kullanabilecek. Birlik Mensucat’tan yapılan açıklamaya göre ayrılma hakkını kullanmak isteyen hissedarlar bu haklarını beher hisse için 1,56 TL fiyattan gerçekleştirebilecek. Halihazırda hissenin işlem fiyatının 1,63 TL olduğu göz önüne alındığında ayrılma hakkının pratikte anlamlı olmadığı anlaşılmakta. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin verdiği bilgiye göre ayrılma hakkı kullanımları sonucunda şirketin katlanmak zorunda kalacağı toplam maliyet 250 bin TL’yi aşması halinde, genel kurul tarafından onaylanmış olsa dahi satış işleminden vazgeçilecek. 

Şirket mevcut döviz kredilerini kapatmak ve finansman yükünden kurtulmak gayesiyle taşınmazları satmak istiyor. Ancak bahse konu taşınmazların satılması haline üretim faaliyetlerini nasıl sürdüreceğine dair bilgilendirmede bulunmadı. Aynı şekilde sektör değiştireceğine dair herhangi bir açıklama da söz konusu değil. Mevcut bilgiler kapsamında şirketin satışlarını fason üretimle karşılamayı düşündüğü sonucuna varmak mümkün. 

Halihazırda sorunlu bir mali yapıya sahip bulunan şirket sürekli zarar ediyor. Son açıkladığı 2017 üç aylık bilançosunda sembolik düzeyde kârı olması yatırımcıyı umutlandırsa da geçmiş yıllarda da ilk çeyrekte kâr açıkladığını hatırlatmak isteriz. Şirket yıl içinde zarara döndüğünden bu yıl sonunda da benzer bir sonuç açıklama ihtimali yüksek. Şirketin son bilançosuna göre geçmiş yıl zarar toplamı 47,9 milyon TL’ye ulaştı. Gerçekleşen cirosu ise sermayesinin altında. Gelir noktasında oldukça zayıf bir performans sergilemesi kâr edememesinin ana nedeni olarak öne çıkıyor. Taşınmaz satışı ise borçluluk yapısında iyileştirme sağlasa da gelirini artırmasına herhangi bir katkısı olmayacak. Hatta faon üretime yönelmesi halinde maliyet artışı ile zararın artma ihtimalini de değerlendirmek gerekiyor. Bu da mali yapıdaki sorunun devam etmesi anlamına gelmekte.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)