Ana SayfaPiyasaBaştaş Çimento ve Yeşil Yapı sorusu---

Baştaş Çimento ve Yeşil Yapı sorusu

1 / 2
Baştaş Çimento ve Yeşil Yapı sorusu
02 Haziran 2017 - 08:15 www.borsagundem.com

ALICI SATICI DENGESİ ÖNEMLİ

SORU- Bir hisse nakit temettü verdiğinde normal şartlarda verdiği temettü oranında düşmesi beklenir. Ama Baştaş Çimento’da benzer düşüş olmadı. Neden? 

Taylan Avşar 

CEVAP-Ağustos 2012’de borada işlem görmeye başlayan Baştaş Çimento’nun düzeltilmiş verilerle ilk işlem fiyatını 6,24 TL’ye denk geliyor. Halihazırda Piyasa Öncesi İşlem Pazarı’nda bulunan hisse, sürekli olarak geriledi. Uzun süre taban seviyelerde hareket ettikten sonra da geçtiğimiz yıl ekim ayından başladığı çıkışla birlikte 1 Haziran 2017 günü kapanışını 2,70 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin geçmiş yıl verileri takip edildiğinde düzenli şekilde gelirini artırdığı gözleniyor. Ancak kârlılık için aynı değerlendirmeyi yapmak zor. Firma bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Son olarak geçtiğimiz 2016 faaliyet döneminde kârını artırdı. Aynı rutinin sürdürmesi halinde bu yıl sonunda kârını düşürmesi beklenmeli. Şirketin açıklayacağı ilk çeyrek bilanço yıl sonunda nasıl bir performans sergileyeceği hakkında da ipucu verecektir.

Tüm bunlardan ayrı olarak azalıp çoğalmakla birlikte her yıl kâr açıklaması şirketin düzenli temettü vermesine imkan tanıyor. Her firmada olduğu gibi Baştaş’ın hissesinde de temettünün ödeneceği gün fiyat ayarlaması yapılmakta. Şirket, 22 Mayıs 2017 günü brüt yüzde 26 oranında nakit temettü öderken dağıtılacak kâr payından dolayı teorik fiyatının 2,72 TL olduğu belirtildi. Bu noktada hemen hatırlatmak isteriz ki piyasada işlem fiyatını belirleyen asıl unsur arz talep dengesidir. Fiyatı daha düşük olduğu halde yatırımcıların hisseye gösterecekleri ilgiye bağlı olarak fiyatın yükselmesi mümkündür. Baştaş’ın fiyatına bakıldığında da 21 Mayıs 2017 günü düzeltilmiş verilerle kapanışını 2,72 TL’den gerçekleştirdiği görülüyor. Buna karşılık 22 Mayıs günü açılışta artan ilgi hissenin fiyatının 3,05 TL’den gerçekleşmesini sağladı. Gün sonu ise satıcıların ağırlığından kaynaklı olarak kapanış 2,91 TL’den gerçekleşti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)