Ana SayfaPiyasaAlkim Kimya ve Makina Takım sorusu---

Alkim Kimya ve Makina Takım sorusu

1 / 2
Alkim Kimya ve Makina Takım sorusu
12 Eylül 2017 - 08:12 www.borsagundem.com

BİRİKMİŞ ZARAR KAPANMALI

SORU- Makine Takım’ın ikinci çeyrek bilanço verisi ışığında, Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. nin Makina Takım paylarında likidite sağlayıcılığı kapsamında yaptırdığı işlemlerin hisse değeri üzerindeki etkisi hakkında yorumlarınızı rica edebilir miyim?

Çağatay Keskin

CEVAP- Likidite sağlayıcıların amacı ilgili hissede aktif bir piyasanın koşullarını oluşturabilmek. Gaye bu olduğu için gerçekleştirilecek işlemlerin hissenin fiyatına yön verme hedefi söz konusu değildir. Aksi beklenti ise SPK mevzuatına aykırılık taşır. Gözde Girişim’in likidite sağlayıcılığı kapsamındaki Makina Takım hissesindeki işlemlerini de bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Zaten gerçekleşen işlemler düzenli olarak kamuyla paylaşılmakta ve bu şekilde yatırımcıların da işlemlerle ilgili bilgi sahibi olması temin edilmekte. Söz konusu açıklamalar takip edildiğinde hissede yapılan alım satımlar da görülebilecektir. Şüphesiz alımların arttığı dönemde hissenin fiyatı olumlu yönde desteklenirken satışın arttığı günlerde de düşüşler olabilecektir. Ancak hedef likiditeyi artırmak olduğunu göz ardı etmemeli. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyat seyri takip edildiğinde yatay bir kanal içinde hareket ettiği ve ağustos ayının ikinci yarısında kanalın altına düştüğünü görülmekte. 

Gözde Girişim’in yüzde 91,16’sına sahip olduğu Makina Takım, 100 milyon TL olan çıkarılmış sermayesini geçtiğimiz ocak ayı içinde yüzde 100 bedelli artırmak suretiyle 200 milyon TL’ye çıkardı. Sermaye artırımından edilen fonun kısa vadeli borçların ödenmesinde ve işletme sermayesinde kullanıldığı belirtiliyor. Şirket, 18 Mayıs 2017 tarihli raporunda fon kullanım tutarının 25,2 milyon TL olduğunu belirtti. 

Firmanın faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre Türkiye’deki kesici takım pazar büyüklüğü 150 milyon Euro seviyesinde ve talebin dörtte üçü ithalat, dörtte biri yerli üreticiler tarafından karşılanıyor. Şirket sektörde en büyük üretici olduğunu belirtirken delici vidalı ve kesici ürün grubu pazarındaki payının yüzde 33 olduğu dile getiriyor. Şirketin olumlu bakışına rağmen geçmiş yıl verileri sürekli zarar ettiğini söylüyor. Geçtiğimiz yılın altı aylık döneminde zarar eden şirketin bu yılın ilk yarısında kâr açıklamasında finansal giderlerin düşmesinin etkisi görülüyor. Bedelli sermaye artırımından elde edilen kaynağın kısa vadesi borçlara kullanılması finansal gider kalemindeki rakamı geriletirken kâra geçmesinde etkili oldu. Ancak asıl önemli olanın son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı olan 203,3 milyon TL’nin kapatılması olduğunu unutmamalı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)