Ana SayfaPiyasaBankalarda 'alım' potansiyeli var---

Bankalarda 'alım' potansiyeli var

2 / 11
Bankalarda 'alım' potansiyeli var
17 Temmuz 2017 - 12:53 www.borsagundem.com

KÂRDA GERİLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, sektör 2017 Ocak-Mayıs döneminde, önceki yıla göre yüzde 50 artışla 21,2 milyar TL net kâr elde etti. Ancak mayıs ayı toplu net kârı, nisana göre yüzde 12 gerileyerek 3,7 milyar TL oldu. 2017 Nisan-Mayıs-Haziran döneminde ise sektörün toplam kârlılığında yaklaşık yüzde 15 düşüş bekleniyor. Bunun da ilk beş ayda yüzde 50 olan yıllık kâr artışını, altı aylık periyotta kümülatif olarak yüzde 29'a düşüreceği öngörülüyor.

Ak Yatırım Araştırma Müdürü ve Bankacılık Analisti Hakan Aygün, mayısta kârda meydana gelen gerilemenin nedenlerini, 'TL likiditesinde artan sıkışıklığa paralel kur farkı ve swap işlem zararlarının önceki ayki 0,6 milyar TL'den 1,2 milyar TL'ye sıçraması ve faaliyet giderlerindeki aylık yüzde 12 artış' olarak sıralıyor. Mayıs ayı sektör net kârının 4 milyar TL'lik beklentisinin altında kaldığını söyleyen Aygün, "Bu durum Albaraka Türk, Garanti, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin ikinci çeyrek toplam kârları için yüzde 10 gerileme tahminimizi destekliyor" diyor.

Yatırım Finansman Kıdemli Bankacılık Analisti Gökay Böbek, Akbank, Albaraka Türk, Garanti, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin toplam net kârının ikinci çeyrekte çeyreksel bazda yüzde 14 daralacağını tahmin ediyor. Kâr düşüşünün nedenini kur swap maliyetlerinin ve kullanımının artmış olmasına bağlayan Böbek, artan TL mevduat oranları nedeniyle net faiz marjında da ortalama 40 baz puan çeyreksel düşüş öngörüyor. Gökay Böbek, Halkbank ve Vakıfbank'ta kâr düşüşünün çeyreksel olarak daha yüksek gerçekleşeceğini, Garanti'nin ve Akbank'ın operasyonel performansının ise marj trendi nedeniyle bu iki bankaya göre güçlü olmasını bekliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)