Ana SayfaPiyasaAktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?---

Aktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?

9 / 10
Aktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?
23 Aralık 2013 - 13:36 www.borsagundem.com

AKTİF YATIRIMCININ İSTİKRARLI OLARAK YÜZDE 1’İ PARA KAZANIR, YÜZDE 99’U KAYBEDER

-Türk yatırımcısı ne yapsın? Hangi stratejileri izlesinler?

Ali Perşembe: Küçük yatırımcıdan konuşursak, büyük yatırımcı her şeyi biliyor zaten, yatırımcı neden para kazanamıyor Türkiye’de? İlk önce çok kısa vadeliler. İkincisi yatırımcı olmanın gerektirdiği beceri setine sahip değiller. Emlakçılar gocunmasın ama bu iş emlakçılık gibi bir hale geldi. Ben, siz, bu işin okuluna gitmeden, tecrübesini edinmeden hemen yarın şurada bir emlakçı açabiliriz. Bu yatırım yapma işi dünyada meslek olarak icra edilmesi en kolay iş. İcra etmesi bu kadar kolay olduğu için herkes zannediyor ki yatırım yapma becerisine sahibiz. Bakın istatistikler ortada. Aktif yatırımcıların istikrarlı olarak yüzde 1’i para kazanıyor. Yüzde 99’unun neden istikrarlı olarak para kaybettiğinin sebebi bu, açık. Bir beceri var ki onları edinmeleri lazım. O becerilerde başka mesleklerden farklı değil aslında. Etrafımızda sporcu olsun, doktor olsun, “Neden bu adam başarılı olmuş?” dediğinizde aynı beceriler var. Niye başarılı olmuş adam? Bir kere ömrünü vermiş ona. İkincisi o işte disiplinli olacak. Üçüncüsü de plan kültürü.  Benim yatırımcıya tavsiyem şudur: Kimse anadan yatırımcı doğmuyor, muhakkak o beceri setine sahip olacaklar.

-Finansal okuryazarlık için ne düşünüyorsunuz?

Ali Perşembe:  Evet, finansal okuryazarlık diye çok güzel bir kampanya var ve hiçbir şikayetim yok ama, iş finansal okuryazarlığa gelince ben size çok net bir şekilde söyleyebilirim. Hisse senedi sahipliği oranlarına bakın, Türkiye ile Amerika’yı karşılaştırın. Türkiye’de yüzde 1-2’lerde, Amerika’da yüzde 70’lerde. Şimdi finansal okuryazarlıkla neyi anlatıyorsunuz? Bono nasıl işler, hisse senedi nasıl işler, getiriler nedir? Tamam, Türkiye’de acayip bir nüfus var bankanın kapısından girmemiş. Evet, bunların işine yarayacak. Ama finansal okuryazarlık kursu mu var, sitesi mi var, nesi varsa oradan geçmiş bir adam, yarın borsada para kazanacak anlamına gelmiyor. O başka bir beceri seti.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali uzun24 Aralık 2013 16:35

    hep merak etmişimidr.bukadar ahkam kesenler piyasada n ne kazanıyorlar...yani teknikçiler.kendileri oynayıp ne kazanıyorlar.yoksa sadece ahkam mı kesiyorlar..

  • Kaan KILIÇ23 Aralık 2013 19:11

    karşısında cahil insanlar olunca,konuşma bişeye benzemez...