Ana SayfaPiyasaAktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?---

Aktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?

2 / 10
Aktif yatırımcının kaçta kaçı kazanıyor?
23 Aralık 2013 - 13:36 www.borsagundem.com

ARKADAŞIM ELİMDEN TUTUP BENİ BROKERE GÖTÜRDÜ, O GÜN HAYATIM DEĞİŞTİ

Borsagundem.com-Ali Perşembe kimdir? Finans dünyasıyla nasıl tanıştınız?

Ali Perşembe: Ben Mersin’liyim aslında. Tarsus Amerikan’da okudum ve 1975’de mezun olup çıktım o kapıdan. O zamanlar ortaokul-liseydi eğitim sistemi. Oradan İstanbul’a geldim.  Ve Florida’ya finans okumaya gittim. O zamanların mesleği oydu. Şimdi tu kaka ama! Mesela benim 2 çocuğum var; birisi sanat tarihi, birisi dizayn okuyor. Hiç alakaları yok öyle finansla falan…
1980’de Florida’da borsa oynuyorduk. İkinci ya da üçüncü sınıfım, bir arkadaşım vardı o oynuyordu. Aslında yönü o değiştirdi. O çok baskı yaptı bana ‘gel’ diye ama öğrencisiniz, züğürtsünüz ve oynayacak paranız yok. Bu arada ben burslu da okumadım, babamın parasıyla okudum. İşte o zaman öyle bir paramız yok tabi. Fakat arkadaşım o kadar baskı kurdu ki beni alıp brokere götürdü. O gün hayatımı değiştiren gün oldu. Dün gibi hatırlıyorum, kapıdan içeriye bir girdim, baştan sona bir masa ve brokerler. Ama içeride bir o bağırıyor bir o çağırıyor, müşteriler koşuyor, duvarlarda grafikler falan.. Borsa gibiydi içerisi. İçeri girdiğim an, “Ben bu işi yapmak istiyorum” dedim. Tabi bu bir şans. Ben erken buldum bu şansı. Benim arkadaş ise yok oldu. Ben çaylak çaylak dolaşırken biri çekti beni. Sonra öğrendim orasının bir aracı kurum olduğunu. İş yaptırsın, komisyon alsın. Beni yanına oturtan adam da soyacı çıktı. O soyaya bakıyormuş. Ama nasıl güzel anlatıyor soyayı. 20 yaşında acemi bir adam olarak Ferrari hayalleri kuruyordum, “Parayı alacağım, köşeyi döneceğim” diye. Ve girdim pozisyona, 500 dolarlık çek yazdım. Bende öyle bir para yok ama! Herhalde okulun parasından çıkarıp verdim, yatırıyorlar ya. Hayatımın ilk pozisyonunda felç oldum ve kaldım orada. Sonra 2-3 saat ekrandan gözümü ayırmadım ve öyle oturdum adamın dizinin dibinde. Aslında o kadar acemiyim ki piyasa kapandı ve ne yapacağımı bilemedim. Adam dedi ki, “Git yat, sabah gelirsin”. Ne yatması?  Ben geceyi kabusla geçirdikten sonra okul mokul bitti. Amerika’da future erken açılır, 07’de falan.  Böyle 3-4 günüm geçti. Şansıma da soya da çok oynama olmadı. Hafta sonu geldi ve ben kütüphanelere taşındım, soya hakkında neler öğrenebilirim diye. Sonra başka bir şey daha öğrendim, soya bilmekle, soya piyasası arasında hiçbir alaka olmadığını. Baktım soyada çok bir şey olmuyor, bende yavaştan okula dönmeye başladım. Ve bir gün biri, “Telefonunuz var” diye çağırdı. Koştum, adam arıyor. Neredeyse kalbim çıkacak yerinden. Adam, “500 dolar kârdayız, çıkalım mı?” dedi. “Aman aman, kurtar beni bu işten” dedim. Çünkü çöktüm onun altında ben.  Ne okul kaldı ne bir şey. Böylece hayatınızın ilk acemi işinden 500 yatırıp, 500 kazanırsanız onun içine zonk diye girersiniz. Ondan sonra bütün hayatım onunla geçti. Florida’da okul bitti, Türkiye’ye gelip askerliğimi yaptım ve tekrar geri döndüm. Çünkü orada ufak tefek işler yapıyordum, ortaklarım vardı.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali uzun24 Aralık 2013 16:35

    hep merak etmişimidr.bukadar ahkam kesenler piyasada n ne kazanıyorlar...yani teknikçiler.kendileri oynayıp ne kazanıyorlar.yoksa sadece ahkam mı kesiyorlar..

  • Kaan KILIÇ23 Aralık 2013 19:11

    karşısında cahil insanlar olunca,konuşma bişeye benzemez...