Ana SayfaPiyasaDöviz açığı ve fazlası olan 20 şirket---

Döviz açığı ve fazlası olan 20 şirket

1 / 3
Döviz açığı ve fazlası olan 20 şirket
19 Eylül 2016 - 10:48 www.borsagundem.com

Önümüzdeki dönemde piyasalar, başta FED olmak üzere merkez bankalarının ve Moody’s’in not kararıyla şekillenecek. TL'nin ve dövizin seyri açısından önemli olan bu gelişmeler, döviz fazlası ve açığı olan borsa şirketlerini de etkileyecek. Döviz açığı olmayan şirketleri öneren uzmanlar, şirketlerin gelir ve maliyetlerinin hangi para cinsinden olduğuna da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Yoğun gündem maddeleriyle şekillenen piyasaları, yıl sonuna kadar hareketli bir süreç bekliyor. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler ile TL'nin seyri açısından 18 Ekim'e kadar aksiyon alması beklenen Moody's'in Türkiye kredi notunu düşü­rüp düşürmeyeceği, takip edilecek en önemli konu başlıkları olarak öne çıkı­yor. Olası not indirimi, TL'de kısa süreli sert değer kayıplarının görülmesine ve TL cinsi varlıklar üzerinde hareketliliğe yol açabilir. Ancak genel kanı, not indi­rimin olmayacağı yönünde. Böyle bir durum da TL için pozitif gelişme olarak nitelendiriliyor. 

Önümüzdeki süreçte gelişmiş ülke merkez bankaları odaklı piyasa yapısının devam etmesi bekleniyor. ABD'de açıklanan son veriler sonrası FED'in 20-21 Eylül'deki toplantısında faiz artırım beklentileri azalırken, kasım ve aralık aylarına ilişkin beklentilerde de düşüşler olduğu görülüyor. Bu kap­samda dolarda küresel bazda değer kayıpları yaşanırken TL'deki değer­lenme eğiliminin bir süre daha sürmesi öngörülüyor. Ancak ABD'deki makro verilerde görülebilecek toparlanmala­rın yıl sonuna ilişkin faiz artırım bek­lentilerini canlandırabilme olasılığı da bulunuyor. Böylesi bir durumun dolar kurunda yükselişlere neden olabilece­ğini söyleyen analistler, faiz artırımı­nın 2017'ye ötelenmesi halinde dolar kurunda gevşeme bekliyor. 


ENFLASYON ÖNEMLİ 

Bu dönemde mevcut genişlemeci para politikalarına devam eden Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek ek parasal genişleme kararının ise euro kuru üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olabileceği ve piyasalarda hare­ketlilik yaratabileceği yorumu yapılıyor. Euro Bölgesi'nde enflasyonda toparlanma görülmesi durumunda, ek parasal genişlemeye ilişkin beklentilerin azalması ve Euro'nun güçlenmesi bek­leniyor. Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişleme kararları da dikkatle takip edilecek noktalar arasında yer alıyor. 

Uzmanlar, TCMB tarafında 22 Eylül'deki toplantıdan gelebilecek faiz indiriminin sürpriz olmayacağı kanaa­tinde. Ancak faiz indirimlerine karşın enflasyonda görülebilecek olası yükse­lişlerin TL cinsi varlıklarda baskı oluştu­rabilme olasılığına da dikkat çekiliyor. Enflasyonda mevcut geri çekilmenin devam etmesinin TL cinsi varlıklara etkisinin olumlu olacağı da belirtilen bir diğer nokta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • volki18 Kasım 2016 09:11

    THY nin 7milyar $ döviz açığı var ve listenin tepesinde olması gerekirken ilk 20 de bile yok. Komedi ! Kim hazırlıyor bu saçma çalışmaları, ergen finansçılar mı :)

  • ismail27 Eylül 2016 20:30

    yalan söylemeyin bari ya.

  • selami27 Eylül 2016 20:29

    vestel gırtlağına kadar borçlu bir kere.

  • çakal carlos19 Eylül 2016 18:54

    borsa bin puan artınca hemen alınacak hisse haberleri veriliyor. borsa dipteyken alın diyen yok

  • tamer tamer19 Eylül 2016 16:17

    bunların verileri özürlü kim hazırlar bilemiyorum hep yanlış bilgi

  • yuh19 Eylül 2016 14:27

    algyo'yu unutmuşsunuz. gerçi tüm yatırımcılar unuttu. Hisse olması gereken fiyatın 3'te biri bile değil ama gene de siz nutmayın ayıptır. Merkez Bankası'ndan bile daha sağlam şirket :)

  • melih demir19 Eylül 2016 11:50

    sarkuysan nerede..şirket yönetimini içten bilgili hisse alımlarıyla ele geçiren içten bilgili organize ekip*hisseleri anormal payrtışı içinde**bu para nerden böyle**