Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

FED, Mafya ve Jawboning

18 Eylül 2015, 14:07 - -

Dün, bütün dünyanın gözü kulağı FED toplantısına kilitlenmişti. Acaba, Amerikan Merkez Bankası faizleri 0.25 puan artıracak mı artırmayacak mı, bütün soru bu idi. Hal böyleyken 0.25 puanlık artışın fiilen hiç bir önemi olmadığını ancak “psiko-sembolik” olan bu hamlenin Amerikan borsalarından, hazine bonolarına oradan Çinli milyarderlerin kendi ülkelerinden kaçıracağı milyarlara ve yeni gelişen ülkelerin ekonomilerine kadar uzanan bir alanda müthiş etki yapacağını toplantılara ilgi gösteren herkes biliyordu. Tabi tek bilinen bu değildi.
Emlak ve bankacılık piyasanın iflasıyla sonuçlanan 2008 krizinin etkilerini gidermek için başvurulan önlemleri ve bugün göreli istikrar yaratan bu ortamı bozup Amerika’nın iç dengelerini sarsacak böyle bir kararı Yellen’in kolay kolay veremeyeceği de bilinenler arasındaydı. Fakat trash bir bilim kurgu filmi gibi olan bu ekonomik düzenin kutsal metası petrolün fiyatının birden bire niçin düştüğünü,  bunun rezerv para sayılan Amerikan doları ve onun değeri ile ne ilgisi olduğunu, yeni ekonomik aksların ve formasyonun kaynak ülkenin iç ekonomik dengelerinden bağımsız “steril” bir yeni rezerv para birimine can verme ihtimali olup olamayacağını ise hemen hemen hiç kimse bilmiyordu. Ve hala da bilmiyor.
Hülasa, kendine özgü içyapısıyla hangi ekonomik çıkarları gözettiği bir başka muamma olan FED’in; rekabetçi ekonomisiyle faizleri artırmadan tüm dünyadan yatırım çeken ve bunun için iç dengeleri  koruyan Amerikan Devleti’nin,  “bugünkü konjonktürde” doların değerini, “vazgeçilmemesi için yüksek tutma stratejisine” destek vermemesi söz konusu değil. Bu sebeple FED’i ve onun sözcüsü Yellen’in faizleri resmi olarak artırmadan doların değerini yükselmeye yönelik çabalarını şu şekilde tanımlamakta fayda var. “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek.”  Bir tür mafya taktiği. Evet, Janet Louise Yellen’in açıklamalarını bu şekilde takip etmek isabetli olacaktır. Meraklıları bu taktiği anlamak üzere 'Jawboning”  ve “Moral Suasion” kelimelerinin manasına bakabilir.
Bu vesile ile tüm milletimizin Kurban Bayramını kutlar, içten selam ve saygılarımı sunarım.
@sustainableturk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster