E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcıya hayat öpücüğü---

Yatırımcıya hayat öpücüğü

Yatırımcıya hayat öpücüğü
05 Temmuz 2014 - 06:09 borsagundem.com

Elektrik Piyasası yasa tasarısı gereği, lisansı olan ancak izinlerini tamamlayamayan projelee 1 yıl süreyle son bir şans verildi

Elektrik sektöründe mali değeri yaklaşık 20 milyar dolar olan toplam 14 bin 43 megavat (MW) kurulu gücündeki projeyi, iptal edilmekten Elektrik Piyasası’nda değişiklik yapan tasarının kurtarması bekleniyor. Mevcut kanuna göre, lisans alan ancak izinlerini tamamlayamayan projelerin lisanslarının 2 Mayıs’ta iptal edilmesi öngörülüyordu.

Fakat birçok yatırımcı, kendi iradeleri dışındaki çeşitli sebepler nedeniyle gerekli belgeleri alamadıklarını öne sürerek, EPDK ve Enerji Bakanlığı’ndan bu tarihin uzatılmasını talep etti. Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberine göre lisans alan ancak izinlerini tamamlayamayan projelere, zorlu müzakerelerin sonucunda 1 yıl süreyle son bir şans verilmesi kararlaştırıldı. Meclis’te bekleyen tasarı bu haliyle yasalaşırsa, 20 milyar dolarlık proje için “hayat öpücüğü” işlevi görecek.

Eksikler ödüllendiriliyor

İnşaat öncesi süresini tamamlamış lisans sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirdiklerine dair belgeleri 2 Mayıs 2014 tarihine kadar EPDK’ya sunmaları gerekiyordu. Ancak bazı yatırımcılar belgelerini tamamlayamadığı gerekçesiyle esneklik talep etmişti. Bu konuda Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı ilk tasarı TBMM’ye sunulma aşamasına gelmiş ancak son aşamada geri çekilmişti. Aynı tasarı, revize edilerek “Zeytinliklerin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da yapılacak değişiklikle birleştirilerek TBMM’ye sunuldu. Hazırlanan tasarıya göre, yükümlülüklerini 30 Mart 2013 tarihine kadar tamamlayamayan lisans sahiplerine, kalan inşaat sürelerine ek olarak 1 yıl daha süre tanınacak. Mücbir sebep veya lisans sahibinden kaynaklanmayan gecikmeler için EPDK’ya ilave süre verme yetkisi de getirilecek. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, 1 yıl ek süre tanınmasıyla çoğunluğunu HES ve RES’lerin oluşturduğu yaklaşık 14 bin MW’lık proje iptal edilmekten kurtulmuş olacak. Ancak, gündeme gelen ‘vergi affı’ teklifine benzer bir tartışmaya da neden oldu. Bürokratik ve askeri onayları zamanında alabilmek için çok uğraştıklarını vurgulayan bazı yatırımcılardan ise “İzinlerini tamamlayan yatırımcılar da ödüllendirilsin. Sistem hep eksik yapanları ödüllendirmemeli”  dedi.

 

66 bin 632 MW
Toplam kurulu güç

% 11
1 yılda kurulu güç artışı

1002
Türkiye’deki toplam santral sayısı

172 
1 yılda devreye alınan santral

 

İZİNLERİ tamamlayamamış projeler şöyle

Santral Adet MWm
RES 117 4093,84
JEOTERMAL 7 114,29
BİYOKÜTLE 5 8,141
HES 325 9827,6
TOPLAM 454 14043,871

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)