E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRus gazı ucuzlayacak---

Rus gazı ucuzlayacak

Rus gazı ucuzlayacak
23 Eylül 2014 - 07:37 borsagundem.com

Bir rapora göre kaya gazı devrimi küresel doğalgaz fiyatlarını düşürecek ve bu düşüşten en çok Gazprom etkilenecek

New-York merkezli bir düşünce kuruluşuna göre Rusya’nın devlete ait doğalgaz şirketi Gazprom, gelirlerinin yüzde 18 kadarını, ABD’nin sıvı doğal gaz (LNG) ihracatının hızla artmasıyla kaybedebilir. Bu sebeple Avrupalı gaz tüketicilerinin fiyatları baskılanan Rus gazına yüzde 11 daha az ödeyecek olması öngörülüyor. Küresel Enerji Politikaları Merkezi (Center for Global Energy Policy) adlı kuruluşun dün yayımlamış olduğu bir rapora göre Gazprom ABD’nin hızla artan LNG ihracatı küresel doğalgaz fiyatlarını baskılıyor olacak. 

Öte yandan, Gazprom için kayıpların farkedilir boyutta olduğu belirtilmesine rağmen, Rusya’nın toplam ihracat gelirlerine etkisinin daha makul boyutta olacağının altı çiziliyor. Bunun sebebinin ise ABD gaz ihracatlarının Kremlin’de bir politika değişikliğine gidilmesini sağlayabilmesinin çok muhtemel olmayacağı belirtiliyor. Analize göre Avrupa ülkeleri Rus gazının en büyük tüketicilerinden olmaya devam ediyor olacak ve muhtemel arz kesintileriyle baş edebilmek için enerji altyapısını güçlendirmek zorunda kalacak. Küresel doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün Mozambik kıyılarındaki geniş gaz sahalarında planlanana projeler gibi ihracat projelerini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. 

Milyarlarca dolarlık üç LNG projesi onayı aldı, 13 tane de sırada 

Doğalgaz kaynaklarındaki üretim tekniklerinin büyük gelişiminden kaynaklanan ABD kaya gazı devrimi, geçmişte ticari olarak kullanılamayan kaynakların kullanılmasını sağladı ve ülkenin gaz üretimini ciddi boyutlarda artırarak ABD’nin önemli bir LNG ihracatçısı olacağı beklentisini beklentisini oluşturdu. Küresel doğalgaz fiyatlarının ise bu rekabetten dolayı düşeceği öngörülüyor. ABD’de Federal Enerji Düzenleme Komisyonu tarafından milyarlarca dolarlık üç dev doğalgaz sıvılaştırma projesinin inşaasına onay verildiği belirtilen habere göre 13 proje de onay için sırada. 

ABD ihracatı Rusya’nın AB’ye gönderdiğine ulaşacak 

Kaya gazı devrimi başlangıcında da küresel doğalgaz piyasalarına ciddi şekilde etki yapmış, ABD’nin LNG ithalatına ihtiyacı kalmamış ve Katar gibi arz ülkelerindeki gaz Avrupa ve Asya’ya yönelmişti. Bu da Avrupa otoritelerine ve diğer gaz tüketici ülkelere Gazprom’la tekrar pazarlık yapma şansı tanımıştı. 2016 yılında başlaması beklenen ABD sıvı doğalgaz ihracatının nihayetinde Rusya’nın Avrupa Birliği’ne günlük ihracı olan 14.5 milyar küpü aşacağı belirtiliyor. 

Rusya’nın doğalgaz ihracat gelirleri yüzde 27 azalacak 

Rapora göre ABD sıvı doğalgazının büyük bir bölümü fiyatların halen yüksek seyrettiği Asya’ya gidiyor olacak fakat ilave arzın küresel fiyatları baskılamaya devam edecek. Makul tahminlere göre bu durum Rusya’nın gaz ihracatı gelirlerini yüzde 27 azaltıyor olacak. Eski bir Beyaz Saray enerji yetkilisi olan Jason Bordoff kaybedilen bu gelirin Gazprom için çok önemli olduğunun altını çiziyor. Öte yandan doğalgazın Rusya’nın ihracat gelirlerinin sadece 14’ünü oluşturması sebebiyle Rusya ekonomisine genel etkisinin çok daha küçük olacağının altı çiziliyor.

TİM, “Türkiye Markası” projesini açıklıyor

Gaz fiyatları ciddi düşüş yaşasa da Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının devam edeceği belirtilen Küresel Enerji Politikaları Merkezi raporunda, Rusya’nın bölgedeki en ucuz arzı sağlayan ülke olduğu belirtiliyor. Kaliforni Üniversitesi profesörü Jason Bordoff Avrupa’nın gaz altyapısına yatırım yapması gerektiğini söyleyerek Rus gazının muhtemel kesintilerine karşı kendisini koruyabilmek için kendi üretimini artırması gerektiğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)