E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolün kaderi çizilecek---

Petrolün kaderi çizilecek

Petrolün kaderi çizilecek
25 Kasım 2014 - 09:25 borsagundem.com

Petrol fiyatlarının seyrini belirleyecek kritik OPEC toplantısı Perşembe günü gerçekleşecek

Petrol fiyatlarının kaderi Perşembe günü gerçekleşecek OPEC toplantısıyla değişebilir. Toplantı Avusturya, Viyana’da gerçekleşecek. OPEC liderleri, düşen petrol fiyatlarının önüne geçmek için atılacak adımları bu toplantıda konuşacak. Son dört yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatları nedeniyle, bu toplantı son yılların en önemli OPEC zirvesi olarak görülüyor.

BEKLENTİLER FARKLI

Toplantıyla ilgili beklentiler farklı. Bazı analistler günde 1 milyon varil kesintinin bile petrol fiyatlarını yeniden yükseltmeye yetmeyeceğine işaret ederken, genel beklenti üretimde az bir kesintiye gidileceği yönünde. Goldman Sachs bankasının analistlerinden Damien Courvalin, son geçtiği notta OPEC’ten “az bir kesinti” beklediğini yazdı. Courvalin, “ABD’nin kaya petrolü üretiminin ardından OPEC’in petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili sorumluluk üstlenmek istediğini biliyoruz” dedi. OPEC, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü olarak biliniyor ve petrol fiyatlarını belirleyen 12 üyesi var. Bu üyeler, Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Venezuela, Katar, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya ve Angola. Uzmanlar, OPEC’in petrol fiyatlarının gidişatını değiştirecek bir karar almaması durumunda, güvenirliğinin sorgulanacağına işaret ediyor.

PETROL YÜZDE 30’DAN FAZLA DEĞER KAYBETTİ

Brent petrol yaz başından bu yana yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti ve Haziran ortalarındaki 105 dolardan 80 dolar seviyesine geriledi. Petrolün düşmesinde ABD’deki kaya petrolü üretiminin artması, ekonomik durgunluk yaşayan Avrupa ve Asya’dan gelen talebin azalması ve arz fazlasının etkisi büyük.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)