E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişe geçti---

Petrol yükselişe geçti

Petrol yükselişe geçti
27 Ağustos 2015 - 09:15 borsagundem.com

Petrol, ABD stoklarında beklenmedik bir düşüş olduğunu gösteren verinin ardından yükseliş gösteriyor

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin stoklarında beklenmedik bir düşüş olduğunu gösteren veri ve Asya piyasalarındaki rallinin ardından yükseliş gösteriyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 2.5 kadar yükseldi. Petroldeki artış, hisse senetleri ve bakır ve mısır dahil olmak üzere emtia fiyatlarında görülen yükseliş ile birlikte geldi. ABD’de petrol stokları, Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıkladığı veriye göre, geçtiğimiz hafta 5.45 milyon varil gerileyerek 450.8 milyon varile indi. Bloomberg anketine katılan analistler stokların 1.45 milyon varil artacağını öngörmüştü. Üretim 3 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Petrol, Çin’de talebin yavaşladığı endişesinin küresel piyasalarda volatiliteyi artırması ile bu hafta varil başına 40 doların altında dalgalandı. Fiyatlar, Haziran ayındaki 2015 zirve seviyesinden yüzde 35’ten fazla geriledi. Petroldeki düşüşte küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu etkili oldu. OPEC üyeleri üretimi sabit tutarken, ABD stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 90 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Yüksek volatilite dönemleri başladığında devam etme trendi gösterirler. Stokların yılın bu döneminde düşmesini bekleyebiliriz. Ancak petroldeki ana baskının kaynağı küresel arz fazlası sorunu olmayı sürdürüyor” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 97 sent kadar yükselerek varil başına 39.57 dolar oldu ve Sydney saati ile 15.16’da varil başına 39.41 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 71 sent gerileyerek 38.60 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 86 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 26 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 1.1 dolar kadar veya yüzde 2.6 yükselerek varil başında 44.25 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 7 sent düşüş ile 43.14 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.67 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)