E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişe geçti---

Petrol yükselişe geçti

Petrol yükselişe geçti
17 Ekim 2014 - 08:40 borsagundem.com

WTI petrol, Haziran 2012’den bu yana ilk kez varil başına 80 doların altında işlem görmesinin ardından yükselişi 2. güne taşıyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Haziran 2012’den bu yana ilk kez varil başına 80 doların altında işlem görmesinin ardından yükselişi 2. güne taşıyor. Brent petrolü Londra’da artış kaydediyor.

Petrol vadelileri New York’ta bugün yüzde 1 kadar yükselerek dün gösterdiği toparlanmayı yüzde 1.1’e genişletti. Fiyatlar yine de üst üste 3. haftalık düşüşe hazırlanırken, Suudi Arabistan ve diğer Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üyelerinin petrol arzındaki fazlalığı hafifletmek için üretimi düşürmeyecekleri spekülasyonları ile ayı piyasasına girdi. Hükümet verilerine göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta genişlerken, akaryakıt stokları daraldı.

BNP Paribas SA ve Bank of America Corp. gibi bankalar petroldeki düşüşün sonlandığı tahmininde bulunurken, petrol düşüşten toparlanıyor. Bankalar OPEC’in ABD’de üretimin 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve dünyada talep büyümesinin yavaşlaması ile artan petrol arzı fazlasını hafifletmek için üretimi düşüreceğini öngörüyor. Ancak Suudi Arabistan ve Kuveyt’in petrol fiyatlarındaki düşüşün acil bir üretim kesintisi gerektirmediği açıklaması yapması ile düşüşlerin süreceği endişeleri arttı.

Barclays Plc emtia analistlerinden Miswin Mahesh, “Toparlanmadan önce biraz daha düşüş görebiliriz. Piyasa hala arz tarafında dengelerin oturmasını bekliyor” dedi.

Kasım vadeli WTI petrol Nymex elektronik işlemlerde 82 sent kadar yükselerek varil başına 83.52 dolar oldu ve Singapur saati ile 11:34’te 83.11 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 92 sent artış ile 82.70 dolara ulaşarak 4 günden bu yana ilk kazancı sağladı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta 3.2 ve 2014’te 16 geriledi.

Aralık vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 97 sent kadar veya yüzde 1.1 yükseliş ile varil balına 86.79 dolardan alıcı buldu. Kasım vadeli kontratın vadesi dün doldu. Kasım vadeli Brent petrolü kontratı dün 69 sent artış ile 84.47 dolar seviyesine geldi. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark geçtiğimiz haftanın sonunda 4.39 seviyesinde iken, bugün 4.05 seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)