E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ralliye başladı---

Petrol ralliye başladı

Petrol ralliye başladı
20 Nisan 2015 - 07:50 borsagundem.com

Uzun süredir stabil duran petrol yükselişe geçti

Petrol, Çin’in ekonomiyi desteklemek için adım atması ve ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının Kasım 2010’dan bu yana en düşük seviyeye inmesi ile birlikte ralli yapıyor.

Petrol vadelileri, 5. haftalık yükselişi kaydetmesinin ardından New York’ta yüzde 1.6 kadar artış gösterdi. Çin Pazar günü yaptığı açıklama ile zorunlu karşılıklarda küresel finans krizinden bu yana en büyük indirimi gerçekleştirdi. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 17 Nisan’da sona eren haftada düşüşü 19. haftaya taşıdı.

Petrol, ABD’de üretimin yavaşlayarak küresel arz fazlası sorununu hafifleteceği işaretleri ile Mart ayında 6 yılın en düşük seviyesinden yüzde 30 yükseliş gösterdi. Ancak petrol fiyatındaki artış, ABD petrol stoklarının 85 yılın en yüksek seviyesinde ulaşmış olması ile birlikte duraksama gösterebilir.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Çin’de zorunlu karşılıkların düşürülmesi net bir teşvik olarak görülüyor. Petrol piyasaları buna oldukça güçlü bir tepki veriyor. Sondaj kulesi sayısındaki düşüş ve ABD üretimindeki ılımlı gerileme senaryoya yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Salı günü vadesi dolacak olan Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 90 sent kadar yükselerek varil başına 56.64 dolara geldi ve Sydney saati ile 13:20’de 56.49 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Haziran vadeli kontrat, 86 sent artış ile 58.18 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 37 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 6 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrol kontratı 89 sent veya yüzde 1.4 değerlenerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 64.34 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.04 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)