E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Libya'daki gelişmelerle yükseliyor---

Petrol Libya'daki gelişmelerle yükseliyor

Petrol Libya'daki gelişmelerle yükseliyor
03 Mart 2015 - 22:57 borsagundem.com

Petrol, Libya'daki saldırılar ve İran nükleer müzakereleri ile yükseliyor

Petrol fiyatları, Libya'nın en büyük petrol limanına yapılan saldırı ve ABD ile İsrail arasında İran'ın nükleer programı konusunda yaşanan tartışmanın Ortadoğu'daki üretim karşısındaki tehlikeleri ortaya çıkarması sonucu, yükseliyor.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 3.8, New York’ta yüzde 2.2 kadar yükseldi. Petroleum Facilities Guard'a göre Es Sider limanı bombalı saldırı sonucu zarar görmedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'li politika yapıcılara İran ile yapılacak bir anlaşmanın Tahran'ın nükleer silaha ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler ABD’de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 3.95 milyon varil genişleme gösterdiği tahmininde bulunuyor. ABD’de stoklar geçtiğimiz 7 hafta boyunca yükseliş göstererek 434.1 milyon varile ulaştı ve Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Fiyatlar, küresel arz fazlasının talebi aşması ile 2014’te yaklaşık yüzde 50 gerilerken, bu yıl yüzde 6.2 düşüş gösterdi. Pazartesi açıklanan ABD verisi imalat sanayinin Şubat ayında düşük bir hızda genişleme kaydettiğini gösterdi. Söz konusu düşüşte ABD dışı büyümelerdeki zayıflığın siparişleri sınırlandırması etkili oldu. ABD dışındaki merkez bankaları, ekonomilerini canlandırmak için teşvikleri artırıyorlar. Euro Bölgesi’nin varlık alım programının bu hafta başlaması bekleniyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı 1.64 dolar sent yükseliş ile Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, New York saati ile 12:27'de varil başına 61.18 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 3.04 veya yüzde 4.9 gerileyerek 59.54 dolar oldu.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 94 sent kadar yükselerek varil başına 50.53 dolar oldu. Kontrat Pazartesi günü 17 sent düşüş  ile 49.59 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 aşağısında seyrediyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 10.65 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)