E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Libya'daki çatışmalarla yükseliyor---

Petrol Libya'daki çatışmalarla yükseliyor

Petrol Libya'daki çatışmalarla yükseliyor
26 Aralık 2014 - 15:42 borsagundem.com

Petrol, Libya'nın en büyük limanının etrafında çatışmaların artmasının ardından, yükseliyor

Petrol, Libya'nın en büyük terminalinin etrafında hükümetin teröristlere operasyon düzenlemesinin arzı etkileyebileceği endişeleri ile 60 doların üstünde işlem görüyor.

Brent petrolü, Londra'da yüzde 1 yükseldi. Libya hükümeti operasyonun, ay başında yüklemelerin durdurulduğu Es Sider'e militanlar tarafından düzenlenen bir başka saldırı nedeniyle düzenlendiğini belirtti. Devlet elindeki National Oil Corp'un sözcüsü Muhammed Elharari, Libya'nın petrol arzı günlük 352.000 varile gerilediğini söyledi. Üretim 2011'de günlük 1.6 milyon varil olmuştu. İşlem hacmi Avrupa'nın büyük bir kısmının Noel nedeniyle tatilde olmasının da etkisiyle, 100 günlük ortalamanın yüzde 88 altındaydı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) pazar payını korumak için üretimde düşüş kararı almaması ve ABD’nin 30 yılın en yüksek seviyesinde üretim gerçekleştirmesinin küresel arz fazlasını şiddetlendirmesi ile bu yıl yüzde 45 geriledi ve 2008’den bu yana en sert düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Suudi Arabistan'ın eski ekonomik danışmanına göre, krallık 2015 bütçesini varil başına 80 dolarlık petrol fiyatına göre hazırlıyor. Doğru olması halinde bu haberin piyasada iyimserlik yaratması bekleniyor.

Seul’de bulunan Hyundai Futures Corp. analistlerinden Will Yun, “Daha az likidite olmasında dolayı piyasa bugün dalgalanıyor. OPEC ve ABD’nin üretimde düşüş sinyali vermemesi ile piyasadaki belirsizlik sürüyor” dedi.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 61 sent kadar yükselerek, yerel saat ile 13:01’de varil başına 60.85 dolar oldu. Kontrat, 24 Aralık’ta 1.45 dolar gerileyerek 60.24 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.41 dolar seviyesinde.

Şubat vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 55 sent artış ile varil başına 56.39 dolardan işlem gördü. Kontrat 24 Aralık’ta 1.28 dolar düşüş ile 55.84 dolara geriledi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 aşağısında seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)