E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları toparlanıyor---

Petrol fiyatları toparlanıyor

Petrol fiyatları toparlanıyor
17 Aralık 2014 - 21:00 borsagundem.com

Petrol, son haftalardaki düşüşlerin abartılı olduğu söylentileri ile toparlanıyor

Ham petrol fiyatları, 5 yılın en düşük seviyelerine inişin abartılı olduğu söylentileri ile toparlanıyor. Brent petrolü dün Mayıs 2009'dan bu yana en düşük kapanışı yapmasının ardından bugün yüzde 5.8 yükseldi. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 5.5 değer kazandı.

Petrol, erken saatlerde Rusya’nın petrol üretimini gelecek yıl sabit tutacağı açıklaması ile gerilemişti.

Petrol vadelileri, dün Mayıs 2009’dan bu yana ilk kez varil başına 54 dolara gerilemesinin ardından yüzde 2.4 kadar düştü. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’ın açıklamasına göre dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya’nın üretimi günlük 10.6 milyon varil ile bu yılki seviyesine benzer olacak. İran’ın Suudi Arabistan’ı örnek alarak Asya’ya yapılan ihracatlara en az 14 yılın en büyük fiyat indirimlerini uyguladığı belirtiliyor.

Petrol, ABD’de kaya petrolü üretiminin 30 yılın en hızlı seviyesinde gerçekleşmesi ve dünya genelinde talep artışının zayıflaması ile bu yıl yüzde 44 geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) Suudi Arabistan gibi önde gelen üyeleri, Venezuela ve Ekvador gibi daha küçük üyelerin çağrılarını yanıtsız bırakarak üretim kotasını düşürme kararı almadı.

Seul’daki Woori Investment & Securities Co. emtia analistlerinden Kang Yoo Jin, “OPEC, ABD üretimini düşürene kadar harekete geçmeyecek. Bu durumun gelecek yılda da sürmesi ihtimaller dahilinde. Petrol fiyatları gerilerken, OPEC ve Rusya gibi üretici ülkelerin üretim seviyelerini sabit tutmaları stratejik bir karar gibi görünüyor” dedi.

Ocak vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 2.51 dolar yükselerek New York saati ile 12:15'te varil başına 58.44 dolar oldu. 

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 3.16 dolar artışla varil başına 63.17 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)