E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşünü sürdürüyor---

Petrol düşüşünü sürdürüyor

Petrol düşüşünü sürdürüyor
30 Kasım 2015 - 07:00 borsagundem.com

İran'ın OPEC'in bu haftaki toplantısında üretimi kısmayacağını işaret etmesi ile birlikte petrol ayı kayıpla geçirmeye yöneldi

Petrol, İran'ın OPEC'in bu hafta gerçekleştirilecek toplantısında üretim kotasını düşürmeyeceğini işaret etmesiyle birlikte, Temmuz ayından bu yana en güçlü aylık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve Kasım ayında yüzde 10 düştü. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Tahran'daki bir toplantında, İran'ın, 4 Aralık'ta Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısında üretim kotası hakkında önemli bir değişikliğe gidilmesini beklemediğini kaydetti. Fiyatlar geçen haftanın sonunda, Libya'nın arzı artırması ve Rusya'nın Suriye sınır yakınında savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'ye askeri misilleme seçeneğini gözardı etmesinin ardından geri çekildi.

Petrol, üreticilerin pazar paylarını korumaya çalıştığı bir ortamda, rekor düzeydeki küresel arz fazlasının sona ereceğine ilişkin bir işaret olmamasıyla birlikte, 4 aydır üst üste ortalama 50 dolar seviyesinin altında kaldı ve bu küresel finans krizinden bu yana en uzun dönemi işaret ediyor. İran, Viyana toplantısı sırasında, Suudi Arabistan'ın OPEC'in petrol pompalamaya devam etme ve yüksek maliyetli kaya petrolü üreten rakiplerini dışarıda bırakma kararına öncülük etmesinden bir yıl sonra, üretimi artırmaya yönelik planlar sunacağını kaydetti.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Suudi Arabistan, İran'ın dönüşünü karşılamaya ilişkin stratejisini değiştirmeyecek" dedi ve "Gelecek yılın ilk yarısına kadar, muhtemelen süregelen bir aşırı arz göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent artarak, Seul saati ile 11:00'de varil başına 41.88 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.33 dolar ya da yüzde 3.1 düşüşle 41.71 dolardan kapandı. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 33 altındaydı.

Ocak vadlei Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşüşle varil başına 44.81 dolara indi. Fiyatlar bu ay yaklaşık yüzde 10 geriledi. Avrupa göstergesi ile ABD göstergesi arasındaki fiyat farkı 2.93 dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)