E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 60 dolara düşer mi?---

Petrol 60 dolara düşer mi?

Petrol 60 dolara düşer mi?
25 Kasım 2014 - 07:16 borsagundem.com

OPEC'in adım atmaması halinde petroldeki düşüşün devam edebileceği öngörüldü

Brent tipi ham petrolün fiyatı Haziran ayından bu yana yüzde 34 oranında düştü. Emtia fonu yöneticileri, OPEC'in günlük en az 1 milyon varil üretimi kesmeyi kabul etmemesi halinde, 14 Kasım tarihinde 76,76 dolar/ varil ile dört yılın en düşük seviyesine gerileyen Brent petrolün daha da düşeceğini savunuyor. 

Lupus Alfa Emtia Yatırım Fonu’ndan Daniel Bathe,  "OPECüretimi azaltmayı kabul etmezse küresel petrol piyasalarına etkisinin güvenilirliğini sorgulamaya başlanır. Üretim azalmazsa Brent 60 doları görür” dedi. Bathe;  "Sürü Davranışı ve net negatif spekülatif pozisyonlarda bir kayma fiyatın düşmesini hızlandırır” diye ekledi.

Fon yöneticileri OPEC’in üretimi azaltıp azaltmayacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda. Bathe, yüzde 50 olasılık gördüğünü belirtti. Petrol fiyatları; nispeten ABD şeyl petrolü ile; fazla arzdan dolayı  ve özellikle Avrupa ve Asya'daki düşük talep nedeniyle yazdan bu yana düşüyor. 

Bazı yatırımcılar, üretimde küçük bir azaltmanın (yaklaşık 500 bin varil) piyasaları sakinleştirmek için yeterli olmayacağına inanıyor.

RCMA Capital Baş Yatırım Yetkilisi Doug King, üretim 1 milyon varil azalsa bile Brent’in 70 dolara düşeceğini söyledi. King; OPEC'in arzda dengeyi sağlayamaması halinde Amerikan ham petrolü fiyatlarının hızlı bir şekilde 60 dolar seviyelerine ineceğini  söyledi. 

PETROL SAVAŞI

Üye devletler bütçelerini dengelemek için mücadele ederkn birçok OPEC üyesi ülke üretimin azaltılması için bastırıyor olacak.

Emtia fonu yöneticisi Nicolas Robin; "80 doların altındaki fiyatlar Venezuela gibi kartelin en zayıf üyelerine önemli ölçüde yük oluyor” dedi. Robin, üretimin 1 milyon varil veya daha fazla azaltılmasının aykırı bir senaryo olduğunu ancak böyle bir hareketin fiyatları hızla 85 dolar üzerine çıkaracağını belirtti.  

Gresham Yatırım Yönetimi’nden Doug Hepworth ise fiyatların 80 dolar üzerine çıkması için üretimin günlük 2 milyon varil azaltılması gerektiğini kaydetti.

Suudi Arabistan’ın müdahale etmemesi nedeniyle piyasa komplo teorileri ile çalkalanıyor. New York Times köşe yazarı Thomas Friedman; Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan'ın diğer tarafta Rusya ve İran'a karşı bir petrol savaşına sürüklenmekte olduğunu yazdı.

Investec Global Enerji Fonu’ndan Tom Nelson, 1 ile 1,5 milyon varil arasındaki bir rakamın pazarı dengelemek için yeterli olması gerektiğini söyledi. Nelson, insanların OPEC’in hala işlevsel olduğuna inanmak istediklerini ve birlikten gelecek tutarlı açıklamaların Brent fiyatını 80-90 dolar aralığına çekeceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)