E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPara birimleri emtiadan nasibini aldı---

Para birimleri emtiadan nasibini aldı

Para birimleri emtiadan nasibini aldı
22 Temmuz 2015 - 07:24 borsagundem.com

Emtiadaki düşüş genişleyerek para birimlerine sıçradı. Emtia para birimleri, Yeni Zelanda ve Kanada doları öncülüğünde geriliyor

Fed Başkanı Janet Yellen, emtia bağlantılı ekonomilerin para birimlerindeki 6 yıllık partiyi sonlandırıyor. Yeni Zelanda doları, bu durumdan en çok zarar gören para birimi gibi görünüyor.

Fed başkanını faiz oranlarını bu yıl artırmadaki kararlılığı, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Norveç para birimlerinin geçtiğimiz üç ayda denklerinin altında bir performans göstermesine neden oldu. Yeni Zelanda doları bu sürede yüzde 14 değer kaybetti. Yeni Zelanda dolarının kaybı diğer üç para birimini toplam kaybından fazla oldu.

Emtia para birimleri, emtia ihracatı yapan ülkelerin büyümeyi desteklemek için faiz oranlarını düşürmesi ile baskı altına girdi. Ham madde fiyatları, 2011’de zirve seviyelerden yüzde 45 gerileme gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Yeni Zelanda Merkez Bankası Perşembe günü borçlanma maliyetlerini üst üste ikinci toplantıda da indirme kararı alacak.

Sydney’deki National Australia Bank Ltd. döviz stratejisti Ray Attrill, “Emtia para birimlerinde negatif durumdayız. Ancak Yeni Zelanda dolarında daha negatifiz” dedi.

Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında 16 Temmuz’da 64.99 ABD senti ile 6 yılın en düşük seviyesini gördü. Kanada doları aynı süreçte yüzde 5.5, Avustralya doları 4.6, Norveç kronu yüzde 2.8 değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)