E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları​Kuru geçen hafta bozulan 4.5 milyar $ tutmuş---

​Kuru geçen hafta bozulan 4.5 milyar $ tutmuş

​Kuru geçen hafta bozulan 4.5 milyar $ tutmuş
04 Eylül 2015 - 06:03 borsagundem.com

24-31 Ağustos haftasında döviz mevduatının 4.5 milyar dolar azaldığı ve bu durumun kuru sakinleştirdiği anlaşıldı

2 hafta önce 3 lirayı aşan dolar geçen hafta sakinleşerek 2.94’ten 2.90’a kadar gerilemeşti. Rahim Ak'ın Habertürk'teki haberine göre bu gelişmede vatandaşın, şirketler ve bankaların döviz mevduatını bozmasının etkili olduğu ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) günlük istatistik rakamlarına göre bankalardaki toplam (vatandaş, şirketler ve bankalar) Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) 212.8 milyar dolardan 208 milyar dolara indi. Azalan 4.5 milyar dolar farkın 829 milyarı vatandaşın bozduğu döviz tevdiatından geldi. Ancak günlük istatistiklerde geri kalan 3.7 milyar doların şirketlerden mi yoksa bankalardan mı kaynaklandığı belli değil. Bu rakam kurumun haftalık istatistiklerinde görülüyor. BDDK’nın 21-28 Ağustos haftasında sadece şirketlerin döviz mevduatının 1 milyar dolar azalarak 77 milyar 500 milyon dolara indiği görülüyor. Haftalık rakamlar geri kalan 2.7 milyar doların ise bankaların kendi aralarında veya yurtdışı bankalarla yaptığı döviz mevduatının azalması dolayısıyla oluştuğunu gösteriyor. Bozulan DTH doları geçen hafta biraz geriletirken hafta başında Çin’den gelen kötü ekonomik büyüme verileri Türk Lirası’nın bu direnişini bozdu.

BU KEZ ENFLASYON VERİSİ ZIPLATTI

Ayrıca Koza-İpek Grubu’na yapılan baskın, Irak’ta kaçırılan 18 Türk işçisi ve Güneydoğu’dan gelen çatışma haberleri de 4.5 milyar dolarlık DTH bozulmasına karşı doları zıplatan gelişmeler arasındaydı. Önceki gün bu gerekçelerle dolar 2.92 liradan 2.9580’e çıkmıştı. Dün ise yine kötü gelen enflasyon verisi doları 2.9775’e kadar tırmandırdı. Bu seviye en son 24 Ağustos’ta görülmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)