E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGazprom indirimi faturaya yansır mı---

Gazprom indirimi faturaya yansır mı

Gazprom indirimi faturaya yansır mı
14 Ekim 2014 - 06:34 borsagundem.com

Türkiye'nin indirim talebine "Çözüme ulaşmasını bekliyoruz" diyen Gazprom yetkilileri yeşil ışık yaktı ancak indirim tüketiciye yansımayacak

Rusya, Türkiye’nin doğalgazda indirim talebi için son noktayı Türkiye’deki temaslarının ardından koyacak. Gazprom yönetiminin “fiyatlar ile ilgili konunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz” diyerek yeşil ışık yaktığı indirimin tüketiciye yansıması ise beklenmiyor.

Milliyet'teki habere göre Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Enerji IQ’ya yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rus gazında indirim talebi için, “Önerilerimizi henüz son aşamaya getiremedik. Hâlâ detayları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ekim sonu veya kasım başında, Gazprom Export CEO’su Elena Burmistrova Türkiye’ye gelecek.

‘Zam doğru yönde adım’

Burmistrova, Türkiye’de Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve özel sektör ile görüşmelerde bulunarak önerilerimizi iletecek. Bu görüşmelerin ardından fiyatlar ile ilgili konunun çözüme ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Doğalgaza son dönemde yapılan yüzde 9’luk zammı da değerlendiren Medvedev, şöyle devam etti:
“Son yapılan yüzde 9 zammı, piyasanın doğru yöne doğru attığı bir adım olarak değerlendiriyorum. Türkiye’de devlet tarafından regüle edilen fiyat, özellikle İran başta olmak üzere Türkiye’nin gaz alım fiyatlarını dikkate aldığınızda belirgin şekilde düşük kalıyor.
Satış fiyatında yapılan artışlarla BOTAŞ, Enerji Bakanlığı ve özel sektör daha mantıklı bir temele kavuşabilir. Yüzde 9’luk fiyat artışı bu yönde atılan bir adım sadece. Türkiye bu yolda ilerlemeyi sürdürmeli.”

Bakan olumsuz bakıyor

Alexander Medvedev, BOTAŞ’ın indirim talebiyle Türkiye’deki özel doğalgaz ithalatçılarının bu yıl ve 2015’teki alım fiyatlarının ayrı ayrı değerlendirileceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom yetkilileriyle bu ay başında Rusya’da yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Rus gazında olası bir indirimin tüketici fiyatlarına yansımayacağı mesajı vererek, “BOTAŞ’ın 1 milyar dolar civarında bir eksiğinden bahsediyoruz. Amacımız bütün bunları telafi etmek yönünde” demişti.

En pahalısı İran’dan...

BOTAŞ’ın doğalgaz ithalat fiyatları şöyle: (Bin m3)
- İran    480 $
- Rusya     417 $
- Azerbaycan     340 $

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)