E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia fiyatları neden bu kadar zayıf?---

Emtia fiyatları neden bu kadar zayıf?

Emtia fiyatları neden bu kadar zayıf?
07 Ocak 2015 - 14:54 borsagundem.com

BNP Paribas raporunda emtia fiyatları üzerindeki tartışmalar yer aldı.

AYÇA KARACA – BORSAGUNDEM.COM

BNP Paribas tarafından bugün yayınlanan araştırma raporunda, emtia fiyatlarında son dönemde gözlenen zayıflığın nedenlerine değiniliyor. Emtia fiyatlarında süregelen zayıflığın ABD’nin para politikasındaki olası sıkılaşma dahil olmak üzere birçok faktörün bileşimi sonucu doğduğu belirtiliyor.

Son haftalarda dolardaki güçlenmenin emtia fiyatlarının zayıflamasına yol açtığı vurgulanıyor. Ayrıca, fiyatlardaki düşüşte arz ve talep koşullarının yanı sıra Çin’in büyümesindeki yavaşlamanın ve ekonomik yapıda daha çok hizmetler sektörüne ağırlık verilmeye başlanmasının  da etkili olduğu  belirtiliyor.

Doların güçlenmesinin ve petrol fiyatlarındaki düşmenin Büyük Depresyon’dan kaynaklandığına ve ABD’nin güçlenmesinin petrol fiyatlarındaki düşüşe tek neden olmadığına dikkat çekiliyor. Rakip ekonomilerdeki zayıflığın da petrol ve diğer emtiaların talebinde düşmeye neden olduğu vurgulanıyor. (Çin, AB, Japonya ve Rusya dünya petrolünün üçte birini tüketiyor ve hepsi de beklenenden yavaş büyüyor.)

JEOPOLİTİK RİSK

Piyasalar geleceğe yönelik talep beklentilerini revize ederken ithal eden ülkelerdeki zayıf enflasyon ve gelirlerin de fiyatlarda dirence neden olduğu belirtiliyor. Rusya’daki ve AB’deki yavaş büyümeyi de içeren jeopolitik riskin petrol fiyatlarına baskı yaparken doların güçlenmesine neden olduğu da ifade ediliyor.

Emtia fiyatlarının finansallaşmasının da (varlık sınıfında artan şekilde kullanılmasının) parasal politika şoklarına karşı duyarlılığını artırmış olabileceği belirtiliyor. 
Raporda, IMF tahminlerine benzer bir şekilde küresel büyümenin 2015’te 2014’ten daha zayıf olacağı ve 2016’da tekrar canlanmaya başlayacağı öngörülüyor. Fed’in faiz artışının ise bu yıl Haziran ayında yapılmasının beklendiği ve faiz oranının 2017’de %2,5’e yükseleceği belirtiliyor. Reel Fed fonlama faiz oranlarının da birkaç yıl içerisinde 0’ın üzerine yükseleceği de öngörülüyor

ABD ekonomisinin iyileşmesinin daha yüksek faiz oranları anlamına geldiği ve ABD ile küresel büyüme oranlarındaki uyumsuzluk ile birlikte FED faiz artışının da  emtiaları da kapsayacak şekilde dünyanın geri kalanında büyük etkileri olacağı ifade ediliyor.

PİYASADA ARTAN ENDİŞE

Daha güçlü doların daha yüksek faiz oranları ve daha düşük para arzı anlamına gelmesinin emtialara zarar verirken aynı zamanda düşük enflasyona dair piyasa endişelerini  arttırdığı da  ifade ediliyor.

ABD büyümesinin Avrupa, Japonya ve Çin’den ayrışmasının ABD’nin normalden daha fazla büyümesini riske atarken emtia fiyatlarını da olumsuz etkilediğine değiniliyor.
Raporda, Prof. Jeffrey Frankel tarafından 24 Aralık tarihinde yayınlanan makalede yer alan zayıf emtia fiyatlarının yavaş büyümeden çok parasal bir fenomen olduğu görüşü vurgulanıyor. Sonuç olarak, emtia fiyatlarının zayıflığının Prof. Frankel’in de vurguladığı üzere kısmen ABD’nin para politikasındaki olası sıkılaşmadan kaynaklandığına ve daha güçlü doların global faiz oranları ve büyüme üzerinde olan etkisinin emtia fiyatlarında da hissedildiğine dikkat çekiliyor. Doların değerlenmesinin küresel parasal koşulların sıkılaşması anlamına geleceği ve daha yüksek ABD faiz oranlarının da emtia fiyatları ve enflasyon üzerinde baskı yaratacağı öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)