E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda satış noktasına gelindi mi?---

Dolarda satış noktasına gelindi mi?

Dolarda satış noktasına gelindi mi?
22 Ağustos 2014 - 08:06 borsagundem.com

Dolardaki yükseliş yatırımcısını heyecanlandırıyor. Düşük seviyeden alanlar satış düşünürken, maliyeti yüksek olanlar elinde tutuyor

ABD dolarının 2.18’lere tırmanması ile gözler yine döviz kuruna döndü. Kurdaki artışla birlikte kâr edenler, bunu satış fırsatı olarak görürken, maliyeti yüksek olanlar daha da yükselip yükselmeyeceğini merak ediyor.
Milliyet'in haberine göre, geçtiğimiz 8 Ağustos günü mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 2.1878 seviyesini test eden dolar/TL’nin gün içerisinde bu seviyenin üzerine çıktığı görüldü. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı gelişmelerin sıcak olması, hem dolar/TL’de hem de alternatif piyasalarda hareketliliğin sürmesine neden olacak. Ancak önemli olan, gelişmelere odaklı kısa vadeli sıçramalardansa, bunun kalıcı olup olmayacağı.
Alternatif piyasalardaki hareketlere bakıldığında, ciddi bir para çıkışı gözlenmiyor. Bu nedenle hareketlerin etkisi şimdilik sınırlı kalacak izlenimini vermekte.

Tutanak hareketlliliği

Fed’in son toplantı tutanaklarında, FED üyelerinin faiz artırımının zamanlamasını tartıştığının ortaya çıkmasıyla birlikte, dolar/TL yükselişi ivme kazanarak 2.1891 seviyesine kadar çıktı.
Dolar/TL kuru, çıkış gücünü daha çok dış piyasalarda ABD dolarının değer kazanmasından alıyor. Doların değerlenmesinin arkasındaki önemli etkenlerden biri de, Fed’in varlık alımlarını azaltması ve faiz oranlarının daha da erken artabileceği yönündeki olasılık.
Şimdi gözler ABD’de. Her açıklanan ekonomik veri daha büyük bir dikkatle takip ediliyor. Nedeniyse, ekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde, dolardaki yükselişin daha da hızlanarak devam edecek olması.
Bununla birlikte Fed Başkanı Janet Yellen’ın yapacağı konuşma da merakla benlenmekte. Fed Başkanı Yellen’ın, Jackson Hole’da yarın yapacağı konuşmada, genişleme yanlısı bir söylemde bulunması bekleniyor. Ancak faiz artırımının başlayabileceğine yönelik bir açıklama gelmesi durumunda da, kurda yükselişin hızlanması şaşırtıcı olmayacak. Bu da dolar/TL kurundaki direnç seviyelerin zorlanmasına neden olacaktır.

Dip seviyeler

Dolar/TL grafiğine bakıldığında, dip seviyelerin yükseldiği gözleniyor. 2.15 ve 2.1750’nin ardından 2.18’lerin test edilmesi ve teknik göstergelerin de alımda olması, ilk direnç seviyesi olarak 2.20’leri işaret ediyor. Bu seviyenin üzerindeyse 2.24 test edilecektir.
2.24 seviyesi oldukça önemli bir direnç. Aşılırsa, 2.30-2.39’lara doğru bir hareket tetiklenebilir. Elbette ki bu durum, hem yurtdışından hem de yurt içinden gelebilecek sıcak gelişmelere bağlı olacaktır. Ancak dolar endeksi ile hisse senedi endekslerini birlikte değerlendirdiğimizde, dolardaki hareketlenmeye rağmen hisse senedi piyasasından ciddi bir çıkış olmadığını görüyoruz. Hisse senedi piyasasından ciddi çıkışlar olmadıkça, dolardaki yukarı atakların zayıf kalacağı düşünülebilir.



Riskler fiyatların içinde

Piyasalardaki gelişmelere bakıldığında ise, mevcut yurtiçi ve yurtdışı risklerin, fiyatların içerisinde olduğunu görüyoruz. Kurumların çoğu, zaten gelişmeleri fiyatlamış durumda. Ancak olası yeni gelişmeler, fiyat hareketlerinde oynaklığı artıracak. Bu nedenle, söz konusu dönemde volatiliteyi değerlendirebilenler kazanacak.
Sert yukarı ataklarda pozisyonların azaltılması, sert aşağı hareketlerde de pozisyonların artırılması, üstlenilecek riski azaltacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • önemli olan evlerin sağlamlığı22 Ağustos 2014 15:30

    1.körfez depremi sonrası da evlerde çürük binalarda oturulmuştu 2.si geldi büyük yıkım olmuştu.