E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin'in döviz rezervi düştü---

Çin'in döviz rezervi düştü

Çin'in döviz rezervi düştü
07 Şubat 2016 - 08:42 borsagundem.com

Çin'in döviz rezervi Ocak ayında 99.5 milyar dolar düşerek 3.23 trilyon dolara geriledi

Çin'in döviz rezervi 2012 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, yuanın son beş yılın en düşük seviyesine inmesinin değer kaybı baskılarını daha da artırması sonucu Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) dolar sattığını işaret ediyor.

Dünyanın en büyük döviz rezervi, Ocak ayında, PBOC'un bugün yaptığı açıklamaya göre, 99.5 milyar dolar düşerek 3.23 trilyon dolara indi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, döviz rezervinin 3.21 trilyon dolara gerilemesi bekleniyordu. Çin'in döviz rezervleri 2015 yılında yarım trilyon doların üzerinde Geriledi ve böylece tarihinde ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi.

Politika yapıcılar, yavaşlayan büyüme ortamında, hisse senetlerindeki sert düşüş ve artan sermaye çıkışları dolayısıyla zayıflayan yeni durdurmak için döviz satarak piyasaya müdahaleetti. Rezervlerdeki düşüş, merkez bankasının Ağustos ayındaki sürpriz yuan devaliasyonunun ardından hızlandı ve döviz rezervi söz konusu ayda 94 milyar dolar düşerek o dönemin rekorunu kırdı.

Singapur'da IHS Global Insight Asya-Pasifik baş ekonomisti Rajiv Biswas, "Kalan rezervler halen yüksek, ancak son aylarda görülen hızlı düşüşler sürdürülemez," dedi ve "İçerideki özel yatırımcılar ve küresel döviz traderları, yuan için tek yönlü beklentiye sahip. Bu durum, PBOC'un nihayetinde rezervler yeterince azaldığında teslim olacağı beklentilerinin artması ile birlikte, 2015'in başından bu yana büyük çaplı sermaye çıkışlarına neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)