E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da altın telaşı başladı---

Avrupa'da altın telaşı başladı

Avrupa'da altın telaşı başladı
28 Kasım 2014 - 08:43 borsagundem.com

İsviçre'deki altın referandumu öncesi Avrupa'da altınla ilgili telaş başgösterdi

Altın piyasası, İsviçre’de Pazar günü merkez bankasının rezervlerinin beşte birini altın olarak tutmasına yol açabilecek referandumun sonucunu beklerken, diğer Avrupa ülkelerinde de kamuoyunun merkez bankalarına “altınları eve getirmesi” baskıları biliniyor.

Kamuoyu yoklamaları İsviçre’de “Altınlarımızı Kurtarın” girişiminin referandumda kaybedeceğini öngörüyor. İsviçre merkez bankası Swiss national Bank (SNB) başkanı Thomas Jordan, referandumun “gereksiz ve tehlikeli” olduğunu söyleyerek, “gereksiz çünkü, şu andaki para düzeninde fiyat istikrarı ile SNB bilançosundaki altın arasında hiç bir bağlantı yok” dedi.

Geçtiğimiz yıl da Almanya merkez bankası Bundesbank, ülkenin ABD ve Paris te tutulan altınlarının bir bölümünü geri getirme kararı almıştı. Bu kararın, Bundesbank kararı kendilerinin verdiğini söylemesine karşın, yüksek tirajlı Bild Zeitung gazetesinin “Altınlarımızı eve getirin” kampanyasının ardından gelmesi dikkat çekmişti.

Almanya merkez bankası ülke 1990 da euro sistemine girdikten sonra bağımsız bir para politikası izleyemiyor. Aynı şekilde euro içindeki Hollanda’da merkez bankası başkanının 2012 de ABD’de tutulan altınların “Manhattan’da güvencede olduğunu” ve ülkeye getirilmesinin gerekmediğini söylemesine karşın bir süre önce bir bölümünü Hollanda’da transfer etme kararı aldı. Banka, altınların Hollanda topraklarına getirilmesinin “kamuoyu güveni üzerinde olumlu etkisi olduğunu” açıkladı.

Altının 2011 Ağustos ayından bu yana yüzde 37 değer kaybetmesi, istikrarlı bir varlık olmadığını ortaya koyuyor. Altın fiyatındaki düşüş ECB ve SNB’nin aktiflerinin tutarında altın fiyatı düştükçe indirim yapmalarını gerektiriyor. SNB, bu nedenle geçen yıl 10 milyar dolar zarar etmiş ve yüzyıldan uzun süredir ilk kez temettü dağıtamamıştı.

Fed eski başkanı Ben Bernanke de, birçok kişinin altını enflasyona karşı güvence olarak tuttuklarını, ancak altın fiyatlarının enflasyonu çok iyi tahmin edemediğini söyledi. Bernanke, “kimse altın fiyatlarını anlayamaz, ben de anladığımı söyleyemem” dedi.

Dünyada birçok merkez bankası altın stoklarına sahipken, ABD’de Fed’in altın varlığı bulunmuyor. Fed, Büyük Bunalım ertesinde yapılan düzenlemelerle elindeki altınları Hazine Bakanlığına devretmişti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)