E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltında taksit imkanı kuyumcuları memnun etti---

Altında taksit imkanı kuyumcuları memnun etti

Altında taksit imkanı kuyumcuları memnun etti
22 Ekim 2014 - 12:17 borsagundem.com

Kredi kartıyla altın satışına 4 taksit imkanı getiren düzenlemeyi kuyumcular olumlu buldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumculukla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünü kaldırması sektörde olumlu karşılandı. 

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 aya kadar taksitlendirme getiren yeni düzenlemenin sektörü canlandıracağını söyledi. 

Şubat ayında altın alımında kredi kartına taksidin kaldırılmasının ardından kuyumculuk sektöründe satışların önemli oranda düştüğünü ifade eden Baransel, 4 aya kadar taksit imkanı getiren yeni düzenlemenin yeterli olduğunu belirtti. 

Taksit sınırlaması kararının kaldırılması için daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve BDDK yetkilileriyle görüştüklerini dile getiren Baransel, "Yeni düzenlemeyle getirilen 4 taksit sektöre yeter. Bankalarda taksit süresini 2 ay uzatırsa 6 ay yapar. Taksitli satış sektörü canlandırır" dedi. 

Taksitli satışların kaldırılması nedeniyle yaz sezonunda beklenen satışları yapamadıklarını anlatan Baransel, "Taksitle alışveriş yapmak isteyenler için tefeci çağırıyorduk, onların üzerinden satış yapıyorduk. Kuyumcular, 'Pos' tefecileriyle aynı tutulmuştu. Yapılan düzenleme sektörü bir çıkmazdan çıkardı" diye konuştu.

"TAKI SEKTÖRÜ RAHATLAYACAK" 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Kuyumculuk ve İmitasyon Ürünler Sanayi Meslek Komitesi üyesi Kamil Porsuk, taksit imkanının getirilmesinin sektörü ve takı amaçlı altın alanları rahatlatacağını kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi olarak beklentilerinin daha fazla taksit olduğunu aktaran Porsuk, şöyle devam etti:

"Dört taksit kötü değil. Taksit imkanı takı ürünlerinin satışını kolaylaştıracaktır. Taksitli satış tasarruf amaçlı altın alanlardan ziyade takı alanları rahatlatacaktır. Taksitli satışların engellenmesi bu yaz düğün, sünnet yapan aileleri bir hayli zorladı. Bu uygulama alım gücünü artırır" dedi. 

Porsuk, ayrıca taksitli satışları kötü amaçlı kullanan kişilerin çeşitli denetimlerle engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BALIKESİR'DE KUYUMCULAR SEVİNDİ

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, yaklaşık 9 aylık bir kayıp ve ölü geçen bir düğün sezonunun ardından altın alışverişine taksit imkanı getirilmesinin kuyumcuları sevindirdiğini söyledi.

Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartıyla altın alımına 4 taksit yapılabilme imkanı vermesinin, kuyumcuların 1 Şubat'tan bu yana beklediği bir karar olduğunu belirtti.

Taksit yasağının getirildiği 1 Şubat'tan bu yana kuyumcuların oldukça zor bir dönem geçirdiğini vurgulayan Günsay, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 9 aylık bir kayıp ve ölü geçen bir düğün sezonunun ardından getirilen taksit uygulaması kuyumcuları sevindirdi. Her gün gelip 'taksit başladı mı?' diyenler vardı. Bu sabah bile 2 bin 500 liralık altın alacak bir müşterimi, 2 aylık taksit yapamadığım için kaçırdım. Alışverişi ikiye bölseydik güne iyi başlayacaktık. Taksit bizim için büyük avantaj. Sesimizi duyan yetkililere teşekkür ediyoruz."

Günsay, kuyumcuların bu karardan sonra ölü geçen kış sezonunda az da olsa nefes alacağını ifade ederek, dükkanların artık, çeyrek dışında da altın satabileceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet22 Ekim 2014 13:19

    Duyduğuma göre İngilterede kuyumcu yokmuş çünkü kuyumculuk esnaflıktan sayılmazmış.Kuyumcular esnaflığı bırakıp başka zanaatlara yönelsinler.Kuyumculuğun ekonomiye hiç faydası yoktur.