E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın güçlü dolar ile gevşedi---

Altın güçlü dolar ile gevşedi

Altın güçlü dolar ile gevşedi
20 Ağustos 2014 - 15:45 borsagundem.com

Altın, dolardaki yükseliş ve Ukrayna'da gerilimin azalması ile birlikte hafifçe geriledi

Altın Londra'da, güçlenen doların talebi zayıflatması sonucu, düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Platin son altı yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi ve iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini ne zaman artırıcağına ilişkin işaretler verebilecek Fed toplantı tutanakları açıklanmadan önce, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos'ta Jackson Hole, Wyoming'te düzenlenecek olan merkez bankacıları toplantısında konuşma yapacak. Altın genel olarak dolar ile ters yönde hareket ediyor.

Altın, 2013 yılında yüzde 28 düştükten sonra, bu yıl kısmen jeopolitik gerilimlerin güvenli liman talebini desteklemesi sonucu sıçrama yaptı. Ukrayna'daki anlaşmazılığı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabalar, hükümetin silahlı kuvvetlerin Rusya yanlısı ayrılıkçıların elindeki Luhansk'ta dört bölgeden birinin kontrolünü geri aldığını açıklamasının ardından yoğunlaştı. Gazze Şeridi'nde bir ayı aşkındır süren çatışmaları sona erdirmeye yönelik Mısır arabuluculuğundaki ateşkes çöktü.

New York'ta INTL FCStone Inc. analisti Edward Meir, altın fiyatlarının güçlü dolar ve Ukrayna'da azalan gerilimden dolayı düştüğünü söyledi ve "İyileşen ABD verileri, faizlerin yükseltilmesi ve güçlenen dolar için ortam yaratıyor. Her iki durum da altın için kısa vadede aşağı yönlü faktörler" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek, Londra saati ile 09:47'de, ons başına 1,293.96 dolara indi. Metal 15 Ağustos'ta 1,292.63 dolara inerek 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,294.90 dolara indi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 43 altındaydı.

ABD'de bu ay açıklanan veriler, Temmuz ayında istihdamın, altıncı ay üst üste, 200,000'in üzerinde arttığını, imalat sanayi göstergesinin yükseldiğini ve konut başlangıçlarının hızlandığını gösterdi. Goldman Sachs Group Inc., Avrupa'dan para çıkışı ile birlikte, doların daha da değer kazanabileceğini kaydetti.

Spot gümüş, dün ons başına 19.3891 dolar ile iki ayın en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.2 yükselerek 19.4684 dolara çıktı. Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 91.2 ton ile Mayıs ayından bu yana en hızlı artışını göstererek, 19,719.8 tona çıktı ve iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Platin, ons başına 1,432.08 dolar ile 17 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.3 kayıpla 1,434 dolara indi. Metal böylelikle düşüşünü dokuzuncu güne taşıyarak Temmuz 2008'den bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirdi. Palladyum yüzde 1.2 kayıpla ons başına 871.25 dolara indi. Metal 18 Ağustos'ta 902.09 dolar ile 13 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Büyük ölçüde otomobillerin katalitik konvertör aprçalarının üretiminde kullanılan palladyum, talebin üçüncü yıl üst üste arzı aşmaya hazırlanması ile birlikte, Ocak ayının başından bu yana yüzde 22 değer kazandı. Palladyumun 14 günlük RSI göstergesi geçen hafta 67.4 seviyesine ulaştı ve grafikler üzerinde çalışan bazı traderların fiyatların düşmeye hazırlandığını işaret ettiğini düşündüğü seviye olan 70'e yaklaştı. Gösterge bugün 52 seviyesindeydi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)