E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın güçlenmeye başladı---

Altın güçlenmeye başladı

Altın güçlenmeye başladı
04 Mayıs 2015 - 09:35 borsagundem.com

Altın, Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi öncesi, faiz beklentilerine bağlı olarak değer kazandı

Altın, yatırımcıların haftasonuna doğru açıklanacak olan aylık istihdam verisi öncesi, yatırımcıların ABD'de faiz artırımına ilişkin beklentileri gözlemeleri ile birlikte, üç günlük düşüşünü sonlandırarak değer kazandı. 

Spot altın yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,184.82 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:03'te 1,183.42 dolara geldi. Metal  1 Mayıs'ta 1,170.52 dolar ile 20 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Altın Şanghay'da, Çin'in imalat sanayi göstergesinin Nisan ayında ekonomistlerin tahminlerinin gerisinde kalmasının ardında bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. 

Altın geçen hafta, Fed'in ekonominin sıçrayacağını kaydetmesinin faiz artırımlarının ötelenebileceği beklentilerini zayıflatması sonucu, bu yılın kazançlarını geri verdi. Geçen ay açıklanan veriler, ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde neredeyse durma noktasına geldiğini gösterirken ve birinci el konut satışları düşerken, ikinci el konut satışları yükseldi ve işsizlik başvuruları düştü. ABD'de Cuma günü Nisan ayı istihdam verileri açıklanacak. 

Singapur'da  UBS Group AG analisti Wayne Gordon, "İstihdam verisi bekleniyor," dedi ve "Eğer bu veri 200,000'in altında çıkarsa, altın 1,250 dolarda olacak. Eğer, beklenen rakam olan 250,000'in üzerinde çıkarsa, altın 1,150 dolarda olacak" şeklşnde görüş bildirdi. 

ABD'de tarım dışı istihdamın Nisan ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 225,000 ile, Mart ayındaki 126,000'in üzerinde artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise aynı dönemde, yüzde 5.5'ten yüzde 5.4'e gerilemesi öngörülüyor. 

Faizlerin yükseltileceği beklentisi, yatırımcıların hisse senetleri gibi daha yüksek getiri beklentileri olan varlıklara yönelmesine neden oluyor.

Borçlanma Maliyetleri

İki Fed yetkilisi, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, geçen hafta yaptıkları konuşmalarda, sert kış koşulları sonrası ABD ekonomisinin yukarı yönde hareketlenmesi ile birlikte, merkez bankasının bu yılki herhangi bir toplantıda faiz artırmaya hazır olduğunu söyledi. Bu yıl oy hakkına sahip Williams, Nisan ve Mayıs ayları şstşhdam raporlarını ve aynı zamanda bu yılın öerken dönemlerindeki veri revizyonlarını dikkatle inceleyeceğini söyledi. 

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,182.40 dolara çıktı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.7 düşüşle 236.01 yuana (ons başına 1,180.28 dolar) kadar inerek 27 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. 

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında 48.9 seviyesinde gerçekleşti. İlk 49.2 olarak açıklanan bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 49.4 seviyesine gerçekleşmesi bekleniyordu. 50 seviyesinin üzerinde bir rakam sektörde genişlemeyi işaret ediyor. 

Spot gümüş yüzde 1.1 yükselişle ons başına 16.333 dolara kadar çıktıtan sonra 16.2981 dolara geldi. Platin yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,132.88 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 775 dolarda kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)