E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın Fed endişeleri ile düştü---

Altın Fed endişeleri ile düştü

Altın Fed endişeleri ile düştü
02 Eylül 2015 - 07:41 borsagundem.com

Altın, hisse senetlerinde küresel satış dalgasına karşın, ABD'de faizin er ya da geç artacağı beklentisinden olumsuz etkileniyor

Altın, Çin ekonomisinde yavaşlama ve bunun dünya ekonomisine etkisine ilişkin endişelerle Asya hisse senetlerinin küresel hisse senedi satış dalgasını genişletmesine karşın, son dört günde ilk kez değer kaybetti. 

Spot altın yüzde 0.2 düşüşle, Singapur saati ile 10:41'de ons başına 1,138 dolara geriledi. Metal önceki üç gün yüzde 1.4 yükseldi ve Salı günü 1,140.27 dolara çıkarak 25 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Metal bu harektle birlikte, Ocak'tan bu yana en büyük kazancı olan yüzde 3.6'lık Ağustos ayı yükselişini daha da genişletti. 

Asya hisse senetleri Çarşamba günü değer kaybetti, önceki gün açıklanan verinin Çin'de imalat sanayi göstergesinin son üç yılın en düşük seviyesine indiğini gösternmesinin ardından gelen küresel satış dalgasını genişletti. Fed, 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlamasını belirlemek için ekonomik verileri yakından izliyor. Şimdi dikkatler, Fed'in 16-17 Eylül'deki toplantısı öncesi en önemli veri olan Cuma günkü Ağustos ayı tarım dışı istihdama çevrilmiş durumda.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Altında agresif bir şekilde uzun pozisyon almaya yönelil iştah şu an için düşük," dedi.

Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 32'ye geriledi. Bu olasılık bir ay önce yüzde 40 seviyesindeydi. Aralık ayında artırım olasılığı ise yüzde 59. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, 11 Ağustos'ta altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indikten sonra, 28 Ağustos'ta son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "İstihdam piyasası oldukça sağlam, ancak enflasyon verileri Eylül ayında bir faiz artırımını getirecek denli iyi değil," dedi ve "Benim en iyi tahminin halen Aralık ayı. Uzun vadede, insanlar faizlerin yukarı gitmesini bekliyor. Bu nedenle güvenli liman olmasına rağmen altın tutmuyor" şeklinde konuştu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,137.70 dolara geriledi. Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 geri çekilerek 234.01 yuana (ons başına 1,143.61 dolar) indi. 

Spot gümüş yüzde 0.3 düşerek ons başına 14.5690 doalra geriledi. Platin yüzde 0.3 artışla ons başına 1,005.15 dolara çıkarken, palladyum, Salı günkü yüzde 4.7'lik kaybın ardından yüzde 0.4 yükselişle ons başına 574.40 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)