E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
30 Nisan 2015 - 09:25 borsagundem.com

Altın, Fed'in dünkü açıklamasının faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesinden olumsuz etkilendi

Altın, Fed'in ekonominin ilk çeyrekteki yavaşlamanın ardından topalrlanmasının beklendiğini kaydetmesi ve bunun sonucu, faizin bu yıl artırılacağı spekülasyonunun güçlenmesi sonucu, üç haftanın en yükseğinden başlattığı kaybını korudu. 

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,204.71 dolardan bugün Singapur saati ile 11:31'de 1,204.27 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.6 geriledi. Altın 28 Nisan'da 1,215.16 dolar ile 7 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Sarı metal Şanghay'da geriledi.  

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün yaptığı açıklamada, uygun politika uyumu ile birlikte, ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda devam edeceğini beklemeye devam ettiğini kaydetti. ABD ekonomisi, dün Ticaret Bakanlığı'nca açıklanan veriye göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.2 büyüdü. Ekonomi önceki çeyrekte yüzde 2.2 genişlemişti. Fed, ekonomiyi desteklemek için, politika faizini 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tuttu. 

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Altın bu seviyelerde konsolide olursa, ya ABD'de faiz artışı geldiğinde dolarda olabilecek yükselişe dayanması için iyi bir platform sağlayabilir," dedi ve "Ya da piyasalar faiz artırımı beklentilerini öteleyebilir ve bu da doları düşürür ve altın bundan faydalanır" değerlendirmesinde bulundu. 

Yüksek faizler, genellikle yatırımcıları hisse senedi gibi daha iyi getiri beklentileri olan varlıklara ymneltiyor. Altın Nisan ayında, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı için hazır olduğu beklentileri ile önceki iki ayda yüzde 7.8 kaybettikten sonra yüzde 1.8 arttı.

ETF Varlıkları

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.5 düştü ve kayıplarını altıncı güne taşıyarak Ağustos 2013'ten bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirdi. Endeks bugün fazla değişmedi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre,  Çarşamba günü yükselişini ikinci güne taşıdı ve Nisan ayında 3.1 ton arttı. 

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,204 dolara indi ve Çarşamba günkü yüzde 0.3'lük düşüşünü genişletti. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 240.46 yuana (ons başına 1,206.37 dolar) indi. 

Spot gümüş yüzde 0.1 düşüşle ons başına 16.5369 dolara geriledi ve bu ay yüzde 0.8'lik bir kayıp yaşadı. Platin dünkü seviyesi olan ons başına 1,154.19 dolardan 1,152 dolara geldi ve ayı kazançla geçmeye yöneldi.

Palladyum dünkü seviyesi olan ons başına 782.75 dolardan 782 dolara geldi. Metal Nisan ayında yüzde 6.2 yükseldi ve Temmuz 2013'ten bu yana en hızlı aylık kazancına ilerliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)