E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 1200 doların üstünde---

Altın 1200 doların üstünde

Altın 1200 doların üstünde
20 Nisan 2015 - 09:24 borsagundem.com

Altın, ABD enflasyonunun faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesine karşın 1.200 doların üzerinde tutundu

Altın, ABD enflasyonunun faiz artırımı endişelerini güçlendirmesine karşın, Yunanistan görüşmelerinin neredeseyre kilitlenmesinden kaynaklanan güvenli liman alımları ve Çin'in teşvikleri artırmasının etkisi ile ons başına 1,200 doların üzerinde tutundu. 

Spot altın, Cuma günkü seviyesi olan ons başına 1,204.22 dolardan, bugün Singapur saati ile 12:11'de 1,204.18 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 0.3 düştü. Altın Şanghay'da haftalık kazancını daha da genişletti. 

ABD'de, Cuma günü açıklanan gıda ve yakıt hariç tüketici fiyatları Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 arttı ve Ekim ayından bu yana en hızlı yıllık yükselişini gerçekleştirdi. Çin dün, bankaların ayırmak zorunda oldukları rezerv miktarında, küresel krizden bu yana en hızlı düşüşü gerçekleştirdi. Yunanistan hükümeti, kreditörlerin mali yardımın serbest bırakılmasını ve krizin kötüleşmesini önlemek için anlaşmaya varılması konusunda baskı yapmasına karşın, seçimler öncesi kemer sıkma tedbirlerinin kaldırılacağı yolundaki taahhütlerden vazgeçmeyeceğini açıkladı. 

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd., analisti Victor Thianpiriya, "İnsanların aklındaki önemli soru, son dönemde biraz olumsuz gelen ABD verilerinin sürekli mi yoksa geçici mi olduğu," dedi ve "Fed halen enflasyonın orta vadede hedef aralığına yükseleceği konusunda oldukça rahat" şeklinde görüş bildirdi.

Fed politika yapıcıları, 2006dan bu yana ilk faiz artırımının zamanlaması konusunu değerlendirmeleri ile birlikte, fiyat artışlarının yüzde 2 hedefine doğru yükselme yolunda olduğunu görmek istiyor. Çekirdek enflasyon son üç ayda yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.3 seviyesine çıkarken, hayalkırıklığı yaratan istihdam, bu ay beklenenden kötü çıkan veriler arasındaydı. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Çin Teşviği

Çin'de zorunlu karşılık faizi, ülke merkez bankasının Pazar günü internet sitesinden yaptığı duyuruya göre, 20 Nisan'dan geçerli olmak üzere 1 yüzde puanı düşürüldü. Böylelikle Çin'de bu yılın ikinci ve Kasım 2008'den bu yana en büyük zorunlu karşılık oranı indirimi gerçekleştirildi. 

ABD Başkanı Barack Obama ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan hükümetine, nakit rezervlerinin azaldığı bir ortamda, sorunun çözümü için daha fazlasını yapma çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis'in de aralarında bulunduğu Yunan yetkililer ücretlerin ve emekli maaşlarının düşürülmesi, yeni vergilerin getirilmesi ve kamu varlıklarının satışı gibi tedbirlere karşı duruşlarını sürdürüyorlar.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,203.90 dolara çıktı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 240.65 yuana (ons başına 1,206.78 dolar) çıktı. Altın bu piyasada geçen hafta yüzde 0.5 artarak son üç haftanın ilk kazancını gerçekleştirdi. 

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 16.2917 dolara çıktı. Platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,168.63 dolara gerilerken, palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 783.70 dolara indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)