Dursun Ali Yaz [email protected] Dursun Ali Yaz

Entegre raporlamanın yol haritası

20 Ekim 2014, 03:32 - -

‘Entegre raporlama’; ticari performans yanında topluma, çevreye ve insanlığın temel sorunlarına bakış açısını ortaya koyan taahhütler toplamıdır. Meslek mensuplarının ‘bağımsız denetim’ olarak bildiği UFRS gibi ilke temelli bir temelle kurgulandığı için, standartları günden güne revize edilmeye devam etmektedir.

Çerçevesi belli kurallara hapsedilmemiş entegre rapor kurgusunu, sincap cesareti bulana kadar, 12 adet ipucuyla özetlemek mümkündür[1].

1.) Öncelikle Omurga - Strateji (Have a Backbone – Strategy)

Strateji ve hedeflerinizi raporunuzu desteklemek, faaliyetlerinize odaklanmak için kullanın. Stratejik metinler önemli olduğundan, kof gözükebilecek niyet açıklamaları gibi raporun diğer bölümlerinden ayrı tutulmalıdır.

2.) Temele Dönün - İş Modeli (Back to Basics - Business Models)

Değer yaratmak ve sürdürmek noktasında kilit yeteneklerinizi, kaynaklarınızı ve ilişkilerinizi açıklayın.

3.) Büyük Resim - Dış Unsurlar (The Big Picture - External Drivers)

Piyasa trendleri bağlamında ulaştığınız sonuçları ortaya koyun. Paydaşlarınızın stratejik tercihlerinizi ve aksiyonlarınızı kalite ve sürdürülebilirlik performansınızla beraber öğrenmesini sağlamak için, yönetim katının rekabet arenası ve makro çevre içinde perspektifini açıklayın.

4.) Tüm Vergi Hikâyesini Anlatın - Rakamlardan daha fazla bir şey olsun

(Tell the Whole Tax Story - It's More Than Just Numbers)

Hissedarlara verginin işlerinizi nasıl etkilediğini şeffaf biçimde söyleyin. Vergi stratejisine, verginin etkilerine, detaylı vergi performansına ve risk yönetimine daha geniş açıdan bakın. Entegre Raporun, okuyucuyla basit ve doğrudan iletişim kurup vergilendirmeyi anlamasını sağlayın. 

5.) Nakit Kraldır - Nakit ve Borç (Cash is Still King - Cash and Debt)

Nasıl para kazandığınızı ve fonlandığınızı açıklayın. Sermaye piyasalarında rekabetin her zamankinden daha keskin olduğu şu günlerde nakit akış stratejinizi, performansınızı detaylı bir şekilde açıklayın.

6.) Fit olanların Bekâsı – Sürdürülebilirlik (Survival of the Fittest - Sustainability)

Organizasyonunuzla ve kilit paydaşlarınızla alakalı olan materyal sürdürülebilirlik risk ve fırsatları üzerine anlayışınızı, iş stratejinizi bunlara nasıl entegre ettiğinizi ifade edin.

7.) Aşağıdan Yukarıya - Segmentler (Bottom Up – Segments)

Segment analizini sadece uyumlu olup olmaması noktasında değil, aynı zamanda işin doğasında var olan farklı dinamikleri görünür kılıp kılmadığı noktasında test edin. Bunun için işletme sermayesi, işletme nakit akışı ve her segment için kullanılan sermaye gibi ek birkaç öğeyi dâhil etmeyi düşünün.

8.) Saman Alevi - Baz performans (Flash in the Pan - Underlying Performance)

Finansal performansı neyin tahrik ettiğini ve büyümenin sürdürülebilir olup olmadığını açıklayın. Köprü çizelgeleri kullanarak yatırımcıların büyüme gelir ve kâr kaynaklarını anlamasına yardımcı olun. Mesajınızı desteklemek için genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri dışında ancak sizinkiyle uyumlu ölçütler kullanın.

9.) İğneden İpliğe Değil - Ana Riskler (Not the Kitchen Sink - Principal Risks)

Bütün riskleri değil, ana riskleri ön plana çıkarın. Bunların stratejinizi nasıl bozabileceğini anlatırken, nasıl yönetilebileceğinizi de anlatın.

10.) Ölçülebilen halledilmiştir. Identify Key Financial (KPI) ve Ücretlendirme

(What Gets Measured Gets Done - KPIs and Remuneration)

Anahtar finansal ve operasyonel göstergeleri tanımlayın. Yönetimin nasıl teşvik edileceğini açıklayın; Stratejiniz ile Anahtar Performans Göstergeleri ve ücret paketi arasındaki ilişkiyi gösterin.

11.) Kodu Çözün- Kurumsal Yönetişim (Cracking the Code – Corporate Governance)

Uyumdan öte geçmelisiniz. Kurulun aktivitelerini, her üyenin masaya koyduğu yetenek ve deneyimlerini nasıl etkileşim içinde olduklarını gösterip yönetişim raporunu hayata geçirin.

12.) Noktaları Birleştirin (Joining the Dots - Integrated Picture)

Strateji, yönetim, performans ve vaatlerinizin uzun vadede şirketinize katacağı değeri yani çizeceğiniz resmi tüm yönleriyle net ve tutarlı bir şekilde ortaya koyun.

Sayınlar;

Prens Charles hamiliğinde başlatılan, ön kabullerden uzak böylesi bir yapıyla ‘entegre raporlama’nın sistematiği orta yerdedir. Dünyadaki iş yapma biçimlerini kökten değiştiren yeni normlar, bilinen raporlama ve analiz kriterlerini de alt üst etmiştir.

Entegre raporlamanın önemli alt kırılımı olan sürdürülebilirlik ilkeleri, daha iyi bir dünya için evrensel mutabakat beklentisidir. Zira insanlık tarihinde ortak aklın böylesine talep edildiği bir dönem yaşanmamıştır. Dönemsel kâr/zarar sonuçları yanında, kayıt dışılığın, rüşvetin, vergi kayıp kaçağının, iş kazalarının, çocuk ve sigortasız işçi çalıştırmanın, insan sağlığı ve ekosistemin korunması gibi temel sorunlar yeniden dizayn edilirken vergi uzmanlarının, muhasebecilerin, analistlerin, bürokrasinin, akademisyenlerin katkı sunması gerekiyor.

@DursunAliYaz

[1] http://www.pwc.com/gx/en/audit-services/corporate-reporting/corporate-reporting-guidelines/assets/pwc-12-reporting-tips.pdf

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster