Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Fon ratingi nasıl yapılıyor?

24 Ağustos 2015, 09:03 - -

Bir önceki yazımızda Türkiye’de fon ratingi konusunun son dönemlerde epey önem kazandığından bahsetmiştik. Geçtiğimiz yıl SPK fon ratingi yapacak kuruluşlar için bir tebliğ yayınlayarak bazı kriterler belirlemiştir. Fon ratingi yapacak kuruluşların bu kriterleri yerine getirmeleri istenmektedir. Bugüne kadar üç kuruluşun SPK’dan yetki belgesi aldığını ve Ludens İleri Finansal Hizmetler ve Danışmanlık, bu faaliyeti gerçekleştirmesi için yetki verilen ilk kuruluş olduğunu yazmıştık. Bu yazımızda fonların ratinginin nasıl yapıldığını biraz daha açmak istiyoruz.

Dünyada ve ülkemizde fon ratingi

Dünyada fon ratingi yapan kuruluşların tercih ettiği farklı yöntemler bulunmakta. Yöntemler birbirinden farklılaşmasına rağmen, ortak noktaları belli periyodlarda getiri ve riski dikkate alarak fona bir not vermeleri. Sayısal bir değer olan bu notun yatırımcılar tarafından kolaylıkla anlaşılabilmesi için bu değer belli sembollerle ifade edilmekte. Çoğunlukla da yıldızlar kullanılmakta. En yüksek nota 5 yıldız verilirken, en düşük not 1 yıldız ile ifade edilmekte.  

Bu yazıda ülkemizdeki rating kuruluşlarından biri olan Ludens’in geliştirdiği Ludens Fon Rating yönteminden bahsetmek isteriz.

Ludens Fon Rating, fonların yıldızlarını belirlerken çok boyutlu bilimsel bir yöntem kullanmakta. Yıldızlar, fonların riske göre düzeltilmiş performanslarını ve bu performansın istikrarını içeren çeşitli analizlerin sonuçlarının bir özeti niteliğinde. Yöntemde iki kriter dikkate alınmakta: Riske göre düzeltilmiş performans ve bu performansın istikrarı.

Ludens Fon Rating’in esas odak noktası fon yöneticisinin becerisinden kaynaklanan spesifik performansı tespit etmek. Burada amaç finansal piyasalardaki hâkim durumun toplam fon performansı üzerindeki etkisini arındırmak. Bu amaca yönelik olarak yapılan analiz sonucunda fonun aktif yönetim becerisi ve performansı (alfa) tespit edilmekte. Bir fonun veri bir dönem için pozitif alfa sağlaması tek başına anlamlı bir ölçüt olsa da bu durumun istikrar arz etmesinin yatırımcı için ayırt edici bir nitelik olabileceği düşünülmekte. Bu noktadan hareketle yöntemin ikincil odak noktası performansın istikrarı. Bu amaca yönelik olarak kullanılan ölçüt ise geçmişe dönük pozitif alfa sayısı. Ludens Fon Rating fonlara 1 ile 5 arasında değişen yıldızlar vermekte. Ayrıca 5 yıldız alıp geçmiş dönemde istikrarlı biçimde pozitif alfa yaratan fonlar için de 5 yıldızın yanı sıra istikrarı temsilen “İ” ifadesi kullanılmakta.

Ludens Fon Rating aylık olarak düzenli biçimde yenilenmekte. Bilindiği gibi, fon portföyü sabit değildir; sürekli değişir, bazı menkul kıymetler satılırken yenileri alınır. Dolayısıyla buna uygun biçimde periyodik olarak fonun performansının takip edilmesi ve incelenmesi gerekir.  Yatırımcılar da böylelikle fonların başarısını düzenli biçimde takip edebilir.

Yöntemler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen yatırımcılar, fon rating şirketlerinin internet sitelerini ziyaret edebilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)