E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYıldız, Caribou'dan ayrılıyor---

Yıldız, Caribou'dan ayrılıyor

Yıldız, Caribou'dan ayrılıyor
27 Ekim 2014 - 12:22 borsagundem.com

Yıldız Holding, Coribou Coffee'deki hisselerini yıl sonunda ortağı Kuveytli Al Sayer Grubu'na devredecek

Türkiye pazarına 2011'de Yıldız Hol­ding ve Kuveytli Al Sayer Grubu or­taklığıyla giren Amerika'nın ikinci büyük kahve zinciri Caribou Coffee, bundan böyle yola sadece Al Sayer Grubuyla devam edecek. Üç yıl sü­ren ortaklık bu yılın sonunda sona erecek. Taraflar arasında henüz resmi imzalar atılmadığı için kamuoyuna açıklama yapılmış değil ama ortaklı­ğın sona ereceği neredeyse altı aydır belli. Piyasada konuşulanlara göre ise aralık sonu itibariyle ortaklık res­men bitmiş olacak.

Bu arada hatırlatmakta yarar var. Kuveytli Al Sayer'in Yıldız Holding ile 2011'de kurduğu söz konusu or­taklığı da ilk kez Emrah Gürkan'ın haberinden Ekonomist'te okumuş­tunuz.

VİTES ARTTIRDI

Ortaklığın neden bittiğiyle ilgili net bir bilgi henüz yok. Ancak görü­nen o ki bu ortaklığın sona ermesinden sonra pazarda çok daha agresif bir Coribou Coffee izleyeceğiz. 2011 sonunda İstanbul Cadde­bostan'da ilk şubesini açarak pazara giren şirket, bu yılın başına kadar ancak 25 şubeye çıkabilmişti. Bu yıl hızlı bir büyüme sürecine giren Co­ribou Coffee, şu an şube sayısını 36'ya çıkarmış durumda. Önümüz­deki iki ayda birçok şube açacağını öğrendiğimiz şirket, 2014 u yaklaşık 45 şubeyle kapatmayı planlıyor. Co­ribou Coffee'nin 2015 hedefi ise 60 şubeyi geçmek. Bugüne kadar daha çok İstanbul odaklı bir büyüme stratejisi izleyen şirket, bu yıl Ankara, İzmir ve Bur­sa'da şubeler açarak da dikkat çekti. Yine bu yıl ilk kez Antalya'ya giren Caribou Coffee, önümüzdeki ay Trabzon ve Adana'da ise ikinci şu­belerini devreye sokacak.

ORTAKLIĞIN ÖYKÜSÜ

Yıldız Holding 2001 yılında Cafe Crown ile hazır kahve piyasasına girmiş, 2003'ten itibaren ise mağazalaşmaya başlamıştı. Yıldız Hol­ding, sekiz yılda 25 şubeye ulaşan Cafe Crown'da arzu ettiği büyümeyi sağlayamayınca 2011'de strateji de­ğişikliğine gidip Coribou'yu Türkiye'ye getirmişti. Cafe Crown'un eski ve kârlı mağazaları birer birer yeni konsepte dönüştürülmüş, kârsız noktalar ise kapatılmıştı. Coribou, o dönemde Türkiye pazarından çık­ma kararı alan Gloria Jean's Cof­fee'nin beş önemli mağazasını da devralmıştı.

REKABET ÇOK YOĞUN 

Kahve pazarı rekabetin en yoğun yaşandığı iş sahalarının başında geliyor. Yerli ve yabancı onlarca marka, pastadan daha fazla pay alabilmek için kıyasıya mücadele içinde. Pazarda Starbucks'ın tartışmasız liderliği söz konusu. Amerikalı zincirin Türkiye genelinde 220 şubesi bulunuyor. Hemen ardından yaklaşık 100 şubeyle Kahve Dünyası geliyor. Cafe Nero'nun ise 44 şubesi bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)