E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisVahdettin Ertaş borsada kurulacak ligi anlattı---

Vahdettin Ertaş borsada kurulacak ligi anlattı

Vahdettin Ertaş borsada kurulacak ligi anlattı
22 Eylül 2014 - 07:14 borsagundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş Borsa Gündem’e konuştu. Ertaş, halka arzlardaki 2015 sürprizini, BİST’te başlayacak ‘süper ligi’ açıkladı

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM/SAPANCA-ÖZEL HABER

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, son zamanlarda azalan halka arzlar konusunda sektöre heyecan veren bir gelişmeyi, “Özelikle büyük ve kurumsal şirketlerin ilgisi var. 2015’te halka arzlarda inşallah canlanma olacak” diye açıkladı. Ertaş, A,B,C hisselerine yönelik yeni düzenleme için ise, “Yeni bir çalışma yaptık, şu anda karar aşamasındayız. Süper lig, birinci lig, ikinci lig gibi düşünün, yatırımcı başlangıçta hangi ligdeki bir hisse senedine yatırım yapacağına karar verecek” şeklinde konuştu.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nce (TSPB) Sapanca'da düzenlenen ‘Arama Konferansı’nda Borsagundem.com’a konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Vahdettin Ertaş’ın sorularımıza verdiği yanıtlar... 

2015’TE HALKA ARZLARDA CANLANMA OLACAK
-Son zamanlarda azalan halka arz sayısı için ne düşünüyorsunuz? Bir gelişme var mı? 

Vahdettin Ertaş:
Son 4-5 yıldır küresel piyasalarda da halk arz miktarında bir azalma var. Sebebi, küresel kriz nedeniyle faiz oranlarının sıfıra yaklaşması. Hatta Avrupa’da negatif olması. Bu firmalar açısından borçla finansmanı cazip hale getirdi. Hem dünyada hem de bizde halka açılma rakamları azaldı. Ama bu sene ilk altı ayda geçmiş beş yıla göre yurt içi piyasalarda halk açılmalarla ilgili bir canlanma yaşandı. Bize dönüp baktığımız zaman, bizde 1999-2002 döneminde bir halka arz seferberliği süreci yaşandı. Ama sayısal olarak tatminkar, performans olarak tatminkar olmayan bir netice elde ettik. Geçen sene kuralları yeni baştan yazdık ve yatırımcıyı korumayı epeyce de sıkılaştırdık. 
Geçen sene halka arz endeksi tüm endeksler içerisinde, en çok kazandıran endeks oldu. Bu seneye dönüp baktığımız zaman, bu sene Türkiye için olağanüstü bir dönem. Önce Gezi olaylarıyla beraber başlayan süreç, daha sonra da piyasadaki dalgalanma ve FED’in politika belirsizlikleriyle birlikte halka arzlarda sayı olarak bir azalma yaşandı. Ancak bunun yerine başka sektör, özelikle hem Sukuk’ta hem de tahvilde finansal teminatlı menkul kıymet ihraçlarında önceki yıllara göre artış sağlandı. 
Şimdi halka arzlara ciddi ilgi var. Özelikle son zamanlarda büyük ve kurumsal şirketlerin daha çok ilgisi var. Bazıları niyetlerini açıkladı, bazılarının ön izinlerini verdik. Dolayısıyla bu şirketlerin SPK’ya gelmeden önce 3-6 ayı kapsayan bir hazırlık aşamaları var.

-Bir sayı verebiliyor musunuz?

Vahdettin Ertaş: Daha önce çok sayı verdik ancak bu sayı gerçeği yansıtmıyor. Ama önümüzdeki yıl bu dönemden daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. 2015 başından itibaren halka arzlarda inşallah bir canlanma olacak.

BORSADA SÜPER LİG, BİRİN LİG, İKİNCİ LİG KURULACAK

-A,B,C hisseleri ile ilgili düzenleme yapılacağını söylemiştiniz. Bu gruplarla ilgili yeni Pazar mı oluşturulacak? Nasıl bir değişiklik planlanıyor?

Vahdettin Ertaş:
A,B,C ile ilgili bir çalışma yaptık. Borsayla da belli bir noktaya geldik ve Birliğin görüşünü de aldık. Şu anda karar aşamasındayız. Çok kısa bir süre içinde de neticelendireceğiz. Bizim orada yatırımcıya mesajımız şu; Bu A,B,C’yi süper lig gibi düşünürsek süper lig, birinci lig, ikinci lig gibi, dolayısıyla yatırımcı başlangıçta hangi ligdeki bir hisse senedine yatırım yapacağına karar verecek. Özellikle likit olanlara ve derin olanlara A, biraz daha orta düzeyde olanlara B, daha az likit ve derin olanlara da C grubunda, daha az olanlara ise piyasa yapıcı sistemini getirmeye çalışacağız. Böylece hem likitte önemli olan burada sığ piyasalarda az emirle tavan ya da taban olabiliyor. Talep olmadığı zaman piyasa yapıcı devreye gireceği için burada sürekli likitide sağlama konusunda, ayrıca B ve C’ye de kredili açığa satış gibi bir takım grup bazında farklı sınıflandırmaları getireceğiz. 

-Sermaye piyasası suçlarıyla ilgili olarak bir açıklamanızda Ankara ve İstanbul’da görevlendirilen iki mahkemeden söz ettiniz…

Vahdettin Ertaş:
HSYK hem Ankara’da, hem de İstanbul’da sermaye piyasası suçlarıyla ilgili mahkemeleri görevlendirdi. Geçen sene Mayıs ayından bu yana bizim yaptığımız suç duyuruları görevli mahkemelerde görüşülüyor. Önceki yıllara göre davaların daha hızlı sonuçlandırılmasını bekliyoruz.

9 OCAK SON TARİH

-Türkiye Elektronik Fon Dağıtım platformunun (TEFAS) uygulaması için Eylül ayı son demiştiniz. Yatırımcı kuruluşları hazır mı? 


Vahdettin Ertaş: TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Sistemi) Türkiye sermaye piyasalarında devrim yaratacak bir uygulama. Bu sistemi hayata geçirmek için Eylül ayı sonu demiştik. Ancak bazı kurumlarımızın teknik alt yapısındaki eksiklikler vardı. Bunu test süreçlerinde tespit ettik. Bundan dolayı da 9 Ocak’a erteledik. 9 Ocak artık bir daha ertelenmeyecek. 9 Ocak’tan itibaren yatırımcılarımız şuna sahip olacak; Türkiye’nin neresinde olursa olsun, parası hangi bankada veya aracı kurumda olursa olsun Türkiye’de kurulu her yatırım fonuna 24 saat alım satımı yapabilecek. Bunu yaparken tercih ettiği fonu diğer fonların performanslarıyla karşılaştıracak. Diğer yatırım seçeneklerinin geçmiş datalarıyla, performansıyla karşılaştıracak ve parasını bir yerden bir yere transfer ederken zaman kaybıyla uğraşmayacak. Daha da önemlisi rekabet artacak ve en iyi performans gösteren fonları yatırımcılarımızın tercih etmesini bekliyoruz. Böylece rekabetin arttığı bir ortamda, piyasanın büyümesinde önemli bir katkısı olacaktır. 

-Eğer 9 Ocak’a kadar aracı kurumlar alt yapılarını yetiştiremezlerse ne olacak?

Vahdettin Ertaş: Onları tasviye edeceğiz. O kadar netiz. Önümüzde 3 aya yakın bir süre var. Biz bu süreçleri geçtik. Asla bir mazeret kabul etmiyoruz.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • lolokiman23 Eylül 2014 08:34

    Ekız ne olacak tüm ipotekleri kaldırdı borclarını sıfırladı. Küçükbay satın aldı. Neler oluyor hala göz altında ve tek sean sişlemine mahkum. yatırımcıyı neden ürküdüyorlar bunlar. bırakın patlamalar yaşansın tavan üstüne tavan yapsın bakın 10 nasıl gececek ekız.....

  • ÖzŞah23 Eylül 2014 00:29

    "2015 başından itibaren halka arzlarda inşallah bir canlanma olacak." İnşallah,Size de çalışmalarınızdan dolayı Maaşallah.

  • golds 22 Eylül 2014 21:40

    golds ne olacak ?bundan bahsedin

  • fenerbahçe22 Eylül 2014 21:36

    Çöp şirketlerin halka arzına izin vermeyin

  • '22 Eylül 2014 14:15

    süper lig felan boş işler bunlar amerika borsasına bakın işte adamlar ne güzel kurmuşlar borsayı.a-b-c gurubu ne böyle saçma birşey

  • '22 Eylül 2014 14:13

    açığa satışlar emir iptalleri kaldırılmalı.borsa yatırım yerdir elinde hisse olmayan ne ayrıcalığı varda satıyor.

  • mesut22 Eylül 2014 13:37

    Borsaya son zamanlarda alınan şirketlerin hepsi manüplatif ve spekülatif amaçlarla borsaya kote oluyorlar.Sonrada bir bakıyorsun ki gözaltı pazarına alınmış veya alınacak hale gelmiş.Böyle olursa borsaya yatırımcı gelir mi.Borsaya imkb30 da yer alan şirketlere benzer şirketlerin kote edilmesi lazım.Yoksa havanda su dövmeye devam edersiniz.

  • the and22 Eylül 2014 12:49

    BENİM BİLDİĞİM TEK DEV GOLDAŞŞŞŞŞŞ.GELİYOR DEMEK SONUNDAAA

  • BORSA22 Eylül 2014 12:38

    Açığa satış kaldırılmalı borsalardan. Tamamen manipuşatif işlemdir. Sadece yatırımcıların tahtadan satın alıp hesabına gecirdiği hisseleri işleme konu edilmeli

  • esemci22 Eylül 2014 12:32

    esemin borcu yok niye gözaltında

  • VOLKAN22 Eylül 2014 11:08

    SPK.Başkanı MEMSA dan ayrılma hakını kullanan yatırımcılar paralarını alamadı iştirakleri neden buna rağmen onayladınız göz altı pazarından neden çıkarmıyorsunuz.

  • Borsadan çıkışlar.22 Eylül 2014 10:44

    Sonunda patrona istediği fiyattan hisseleri alıp çıkma hakkı verdikten sonra kim alır bu hisseleri? Yarın citi ve doğuş anlaşsa pat diye Garan'ı borsadan çekiyoruz deseler???

  • MEHMET FAİK22 Eylül 2014 10:00

    ULUTAŞ ların elindeki MEMSA VOLT ENERJİ GAYRİMENKUL AŞ. ve MENSA GARİMENKUL AŞ. bünyesine kattı neden hala gözaltı pazarında işlem görüyor.

  • alper22 Eylül 2014 09:45

    Küçük büyük yatırımıcnın kaçması bir yana şirketler kaçıyor artık bist'ten. Eczacı gurbu ecyap tan sonra diğer şirketlerinde de hisse toplamaya devam ediyor çıkmak için sanırım. Ülker gurubu maktk için hisse topluyor....daha ne olsun

  • hacı22 Eylül 2014 09:39

    asya bankın tahtası niye kapalı..ne zaman açılıyor..de haydi açın tahtayı..tavan serileri başlasın..

  • adanalı22 Eylül 2014 09:06

    alan - satan görünmeli, borsanın temeli oyuncular speklatörlerdir onlar rahat bırakılmalı, hisse senetleri nominal değerin altına düşmemeli, patronların senaslarda hisse satışları yasak olmalı....

  • yatırımcı22 Eylül 2014 08:46

    4 senedir milleti c grubu tek fiyat sistemi diye kapalı kutuya mahkum ettiler.asıl böyle bir anda olan oluyor.birde bistin ana hedefinde sürekli müzayede önceliği vardır yazıyor.6 aydır hala doğru düzgün bir şey düşenememişlermi.

  • Byk22 Eylül 2014 08:35

    FB,GS,BJK,TS işlem görüyor. Süper ligin hali belli.