E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell yönetimi temettü formülünü tartışıyor---

Turkcell yönetimi temettü formülünü tartışıyor

Turkcell yönetimi temettü formülünü tartışıyor
20 Ağustos 2014 - 10:09 borsagundem.com

Ortaklar arasındaki kriz aşıldı, gözler temettü ödemesine çevrildi. Turkcell yönetimi nakit temettü, bedelsiz ve buyback yöntemini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Borsanın en değerli şirketleri arasında yer alan aynı zamanda New York Borsası’nda işlem gören Turkcell’de 2011 yılından bu yana devam eden ortaklık sorunun çözülmesinin ardından gözler dağıtılacak temettü rakamlarına çevrildi. Şirketin 2010 yılından bu yana dağıtmadığı kar payı tutarı yaklaşık 4.2 milyar lirayı buluyor.

2011’DEN BERİ KAR PAYI DAĞITILMIYOR

Turkcell genel kurulu 2012’den beri toplanamıyor ve 2011’den beri temettü dağıtımı gerçekleşmiyor. Nedeni şirketin doğrudan yüzde 51 hissesine sahip olan Turkcell Holding’in genel kurulda temsil edilmesine yönelik anlaşmazlık. Turkcell Holding’in yüzde 53 hissesine sahip olan Çukurova Telecom Holding’in yüzde 49 hissesinin Alfa Telecom’a satılmasının yanısıra Çukurova Holding’e ait olan yüzde 51 hissenin yüzde 49’luk kısmının (%13.2 Turkcell hissesi) Alfa’da rehin tutulması nedeniyle anlaşmazlık devam ediyordu. Temmuz sonunda Çukurova Holding’in Ziraat Bankası’ndan  1.6 milyar dolar finansman sağlayarak Alfa’da rehinli olan hisseleri Ziraat Bankası’na rehin olarak vermesiyle sorunun çözümü yönünde adım atıldı.

GENEL KURULDA TEMETTÜ KARARININ ONAYI BEKLENİYOR

Önümüzdeki dönemde Çukurova Grubu ile Alfa Grubunun Turkcell Holding’in temsili yönünde anlaşmaları halinde genel kurulda temettü dağıtımı kararı alınması ihtimali bulunuyor.   

SPK genel kurulun yapılması için Nisan 2015’e kadar süre verdi. Anlaşma sağlanamazsa şirketin genel kurul hakkı Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilecek ve genel kurul yapılacak.

Borsagundem.com’un şirkete yakın kişilerden edindiği bilgilere göre genel kurul yakında toplanacak ve yatırımcıların yıllardır beklediği kar payı ödemesi konusunda önemli adımlar atılacak.

BUYBACK YÖNTEMİ DE GÜNDEMDE

Yönetimi kurulu üyelerine sunulmaya hazırlanan temettü ödeme planında üç farklı yöntemin kullanılması yönünde görüşlerin oluştuğu söyleniyor.

4.2 milyar liralık birikmiş kar payının bir kısmını nakit temettü bir kısmını bedelsiz hisse olarak kullandırılması ayrıca şirketlerin kendi paylarını geri alması (buyback) işleminin de gündemde olduğu konuşuluyor.

Ziraat Bankası’ndan sağlanan kredide hisse fiyatının önemli olduğunu ifade edilirken, buyback yöntemiyle fiyat istikrarı sağlanmasının hedeflendiği söyleniyor.

ZİRAAT BANKASI’NIN YÖNETİM HASASİYETİ

Ziraat Bankası’nın krediyi verirken Karamehmet’e hisse fiyatının yanı sıra yönetim değişikliği konusunda ısrarcı olmaması şartını koyduğu kulislerde konuşuluyor. Bir kalemde 1.6 milyar kredi sağlayan Ziraat Bankası'nın bu konuda çok hassas olduğu söyleniyor.

Bankanın, Karamehmet’ten ilk Genel Kurulda Yönetim Kurulunda ani bir değişikliğe gidilmemesi değişimin zamana yayılmasının talep edildiği söyleniyor. Hapis cezası nedeniyle yönetime giremeyen Karamehmet’in bu talebi kabul ettiği ve bu süreci Ziraat Bankası yönetimiyle uyumlu bir şekilde yöneteceği dile getiriliyor.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 76,55
En Yüksek: 77,95
En Düşük: 74,95
Değişim 1,59 %
FK: 13,41
PD / DD: 1,38
İşlem Hacmi 2.995.342.454
Toplam Adet: 39.142.616
Ağırlıklı Ort.: 76,46
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mahmut_atess21 Ağustos 2014 11:29

    Merhabalar beklemeye devam eden bir yatırımcıyım, marta kadar devam

  • eyyp197820 Ağustos 2014 13:36

    citgrop ve alman duestrbank euro--tskb .toplamda..10,000,000,000 TL dyerinde takasta bulunuyor bu rakam ne kadar çok be sadece bu nlarda olan hise türkcell %35 ne denk geliyor ki bunlarda hisseyi kötülüyorlar nedenin anlamadım

  • Gerçekler20 Ağustos 2014 11:28

    hisse sahipliği sorunu çözüldü...ancak ortaklar olağanüstü toplanmak için yönetime talepte bulunmalı, genel kurul gündemi hakkındada tekliflerini ileticekler...burda önce bedelsiz sonra temettü en mantıklısı çünkü 4 senedir yatan paranın fırsat maliyeti nacak böyle çıkar...sıkıntı şu ki ziraat tcell hisselerine göz dikip çözümsüzlüğü desteklermi alfa ve sonerayla anlaşarak....!

  • aliveli..20 Ağustos 2014 10:25

    ulan trcell neyi bekliyonuz...herşey oldu yönetim toplanamıyor hala..