E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTMSF ihalesiz kamuya banka satabilir---

TMSF ihalesiz kamuya banka satabilir

TMSF ihalesiz kamuya banka satabilir
30 Ekim 2014 - 07:20 borsagundem.com

TMSF, elindeki Türk Ticaret Bankası ve Adabank’ı, katılım bankası kurmak isterlerse Halkbank veya Vakıfbank’a satmayı planlıyor

Bir zamanlar Türkiye’nin en çok faiz veren bankasıydı. Şimdi Türk Ticaret Bankası ile birlikte faizsiz modelle çalışan katılım bankasına dönüşüyor. TMSF yetkilileri, bankaların Halkbank veya Vakıfbank’ın müşteri olması halinde satılabileceğini belirtti.

Adabank, yine aynı grubun bankası olan İmarbank ile birlikte Türkiye’nin en çok faiz veren bankasıydı. Verdikleri yüksek faiz, paranın maliyeti dikkate alındığında çok da ekonomik görünmüyordu.

Çukurova ve  Kepez Elektrik’e el konulması ile başlayan süreçte Uzan Ailesi’nin kontrolündeki bankalarda yapılan denetimler gerçeği ortaya çıkardı. Çifte hesap vurgunu yaptıkları, bankaya yatırılan her 100 liranın tamamını resmi makamlara bildirmedikleri daha düşük oranlar bildirdikleri için de vergi ve munzam karşılıklardan sıyrıldıkları anlaşıldı. Çift kayıt tutarak paranın maliyetini düşürüyorlardı. Resmi makamlara bildirilen tutarın 10 katından fazla mevduat yaptıkları anlaşıldı.

İşte o  Adabank aradan geçen 11 yılın sonunda yeniden bankacılık sektörüne geri dönüyor. Bugüne kadar birçok kez TMSF tarafından ihalesi yapılan, satılmaya çalışılan Adabank son Torba Yasa ile birlikte artık yoluna katılım bankası olarak devam edebilecek. 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri, TMSF’nin elinde şu anda iki tane banka (Türk Ticaret Bankası ve  Adabank) olduğunu,  Halkbank’ın veya  Vakıfbank’ın müşteri olması durumunda (katılım bankası kurmak amacıyla), bunların kamu bankalarına satılabileceğini kaydetti. Yetkililer, bankacılık kanun taslağında, bu konuda çözüm üretilmesine olanak veren bir maddenin yer aldığını hatırlattı.

Önemli olan lisans

Son  BMC’nin satışı örneğinde olduğu gibi, birçok kez tatbik  ettikleri “Ticari İktisadi Bütünlük” (TİB) modeli olduğunu ancak bu yöntemi  banka satışlarında uygulayamadıkları bilgisini veren TMSF yetkilileri, şunları aktardı: 

“Fon’a devredilen bir bankanın en kıymetli varlıklarından bir tanesi lisansıdır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisansın alım-satıma konu edilebilir olmadığını söylüyor. Bu sebeple TİB modelini banka satışlarında uygulayamıyoruz. Çünkü alıcıya lisansı satamıyoruz. Yeni kanun taslağı çözümlemeyi hızlandırmak gayesini taşıyor. Yeni bankacılık kanun taslağı hayata geçerse, Adabank ve Türk Ticaret Bank’ta TİB modeli uygulanabilir. Süreç hızlanabilir. Halkbank veya Vakıfbank elimizdeki bankalara talip olursa eğer, ihale düzenlemeden Fon’da bulunan bankaların satılması mümkün olabilir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)