E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTekstilbank'ta Çinlilere 'sermaye' koşulu---

Tekstilbank'ta Çinlilere 'sermaye' koşulu

Tekstilbank'ta Çinlilere 'sermaye' koşulu
01 Aralık 2014 - 11:05 borsagundem.com

Tekstilbank'ın Çinli ICBC'ye satışına ilişkin onaylar beklenirken ortaya yeni iddialar atıldı

Turgut Yılmaz'ın patronu olduğu GSD Holding'in, Tekstilbank'taki yüzde 75 hissesinin Çinli Industrial and Commercial Bank of China'ya (ICBC) satışı için anlaşmaya varıldığı haberinin üzerinden yedi ay geçti. Taraflar, Rekabet Kurumu, SPK, BDDK gibi ilgili kurumlara onay başvurularından sonra 'kapanış' için son imzaların atılmasını bekliyor. Borsa yatırımcıları da hisselerin devredilip paranın ödenmesi ve sıranın kendi hisselerine gelmesi için sabırsızlanıyor. Tekstilbank'ın Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamalara göre, 6 Ağustos tarihinde onay için BDDK'ya başvuru yapıldı. Rekabet Kurumu'ndan 22 Ağustos'ta izin çıktı. Ancak, aralık ayına geldiğimiz halde henüz BDDK'dan bir onay açıklaması gelmedi. Bu onayın neden gelmediği merak konusu. Garanti Bankası gibi binin üzerinde şubesi olan bir bankanın hisse satışı için "2-3 ayda biter" denildiği bir ortamda, Tekstilbank'ta işlem süresinin neden geciktiğini araştırdık. Edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bir bankacıya göre, uzayan süreç, Çin ile Türkiye arasında bilek güreşine dönüşmüş durumda. Süreci yakından izleyen bir danışmana göre, onayı geciktiren Çin makamları. Buna gerekçe olarak da BDDK'nın Çinli kuruluştan istediği sermaye taahhüdünün yüksek bulunması gösteriliyor. Edindiğimiz bilgiye göre, BDDK, satın alma için ödenecek 669 milyon TL'nin yanı sıra Çinli kuruluştan 500 milyon dolarlık ek sermaye getirmesini istedi. Çinli yetkililerin ise "Başka kuruluşlardan 300 milyon dolar istenirken, bizden neden 500 milyon dolar isteniyor?" sorusunu gündeme getirdiği bilgisine ulaştık. Türkiye'de hızlı büyümek isteyen Çinli finans devinin ek sermaye getirmeye sıcak baktığı ancak diğer rakiplerle eşit koşulların getirilmesini istediği konuşuluyor. Türkiye'de iş yapan Çinli şirketlere yakın bir danışman, "Çinli şirketler Türkiye'de büyümek istiyorlar, iyi de sermaye getirmeye hazırlar. Ama kendilerinden daha yüksek teminatlar, taahhütler istenmesini de bir türlü anlamıyorlar" değerlendirmesini yapıyor. Bir bankacıya göre de BDDK'nın almak istediği taahhüt son derece yerinde bir karar. Hisseleri yakın zamanda el değiştiren ABank'ı da örnek veriyor. Aynı bankacı, "BDDK, bu taahhütleri ABank'ı alan Katarlılardan da istedi. Nitekim Katarlı kuruluş Anadolu Gaıbu'na yaptığı ödemenin dışında 100 milyon dolarlık ek sermaye getirdi. Gelecek yıl 100, 2016'da da 100 milyon dolar olmak üzere 300 milyon dolarlık ek sermaye getirmiş olacak" diyor. Ekonomist Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reşat Zervent 29 Aralık 2014 00:40

    1.86 fiyat aralığından sürekli alış yapılıyor Olumsuz bir haber geleceğini sanmıyorum

  • Arif Turgay01 Aralık 2014 23:43

    Halka açık bir şirket ile ilgili bir ekonomi dergisinde yazılan bir habere BDDK yada İlgili Bankalardan biri açıklama yapmak durumunda olmalı..Yatırımcının bilgilenmesi gerekmezmi....

  • ali veli01 Aralık 2014 20:23

    suçlu aramayın beyler. ky kendi kendine korku verme de yeterken başka düşman aramayın bence. herkes giden trenin ardından el sallıyor hep. yanındayken korkudan binemiyor..

  • YUH01 Aralık 2014 17:45

    İŞİMİZ DERGİYE GAZETEYE GÖRE FİYAT BELİRLEMEYE KALDIYSA VAY HALİNE. DAHA ÇOK YATIRIMCI AVLARLAR. HEY TURGUT VE SİLAH ARKADAŞLARI, PARALAR ÖBÜR TARAFTA GEÇMİYOR HABERİN OLA.

  • kurt01 Aralık 2014 17:04

    defalarca size sordum.2 satır yazamadınız. dün ekonomist dergisi konuyu işledi.hemen başlık açtınız, son satıra da ekonomist dergisi yazdınız.başkası yazsın siz copy past yapın.

  • Sami01 Aralık 2014 16:28

    İstediginiz oldu dustu yuzde 3,simdii saldirinnn

  • berkim01 Aralık 2014 13:59

    bu haberin gerçekliği nedir kaynağı nedir neden senet yükselirken böyle bir haber yayılıyor

  • XYZ01 Aralık 2014 12:55

    TARGIT UY.NUN BECERİKSİZLİĞİ YÜZÜNDEN , TAM BİR YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ BU SATIŞ... 12 YILDIR BİR BANKAYI SATAMADI... 2OO8 KRİZDEN ÖNCE BU BANKAYA 700 MİLYON DOLAR VERDİLER, TARGIT İSE 1MİLYAR DOLAR İSTEDİ, KRİZ GELDİ SATAMADI... ŞİMDİDE ÖLMÜŞ EŞEK FİYATINA ÇİNLİLERE SATTI, ODA OLMADI...HERHALDE BU BANKANIN ÜZERİNDE AH VAR... BİRDE TARGITIN BECERİKSİZLİĞİ VE AÇ GÖZLÜLÜĞÜ...

  • The Game01 Aralık 2014 12:12

    hisseleri çıkarıp satmışlarsa piyasaya yakında satış iptal olur. Daha önce aynı oyun gercekleşti. banka satış bldirimiyle 2 liranı ustunde boşaltmışlardı gsd ile banka hisselerini sonra iptal geldi.

  • Murat ozturk01 Aralık 2014 12:10

    Haberin icerigi dogru degil..resmi makam olan bbdk bole bir istegi oldugunu deklera etmedi. Obay bugun gelirse sasirnam.bunu yazanlar asagidan malmi toplamak derdinde acaba?!!